„1000 km Širdies žygio“dalyvis – Mažeikiuose

Rugsėjo 10 d. Vilniuje, prie Baltojo tilto, startavo ilgiausias Lietuvoje kada nors vykęs pėsčiųjų žygis dėl vėžiu sergančių Lietuvos vaikų, kurio dalyvis Saulius Bagdonas trečiadienį pasiekė Mažeikius ir Savivaldybėje susitiko su vadovais bei kitais mažeikiškiais ir jaunimo „Interact“ klubo nariais. Žygeivis papasakojo apie žygio tikslą ir prašė skleisti žinią bei raginti aukoti, kad palengvintų vėžiu sergančių vaikų dalią.

Pristatė svečią

      Vicemerės Irena Macijauskienė ir Sigutė Bernotienė pasidžiaugė, kad Mažeikiai pakliuvo tarp tų miestų, tarp kurių maršrutai sudaro širdelės formą, informavo, kaip galima paremti ir, pasak S. Bernotienės, tai labai jautrus žygis, skirtas vaikams, sergantiems vėžiu, padėti ir sulaukiantis daug palaikančių, nes, jos teigimu, palaikymas yra svarbiausia.

Atskleidė idėją

      S. Bagdonas papasakojo, jog vadovauja vienai iš įmonių, kuri jau dvejus metus padeda vėžiu sergantiems vaikams, kartais padeda šeimoms, nukentėjusioms nuo gaisro, renka lėšas ir pan. Pasak žygeivio, anksčiau buvo vykdomi renginiai, skirti pagalbai vienam ar kitam vaikui. Buvo svajonė įgyvendinti kažką didesnio, didesnio masto ir su didesne finansine nauda. „Kadangi esame sportininkai, tai mintis kilo apeiti Lietuvą, pažinti kraštą ir kai mano gyvenimas keitėsi, iškilo daug barjerų ir juos reikėjo veikti, tad tą mintį nustūmiau šalin. Tačiau susidūrus su onkologinėmis ligomis, ši mintis atgimė. Pirmiausia buvo Emiliukas Šilutėj, dėl kurio apėjome aplink miestą ir surinkome nemažą sumą. Dabar vaikutis sveiksta. Kita buvo mergaitė Eva iš Airijos, kuri neseniai išėjo anapilin, mes savo lėšomis nuvažiavome į jos miestelį ir ten organizavome žygį. Prieš tai ėjau iš Tauragės į Kauną ir vėl surinkome nemažą sumą mergaitei, – pasakojo S. Bagdonas. – Tai keičia gyvenimą ir priverčia į jį kitaip pažiūrėti. Vėžys šienauja Lietuvą. Aš pats puikiai žinau, kas yra vėžys, chemoterapija, ašaros. Aš nepasukau nei į politiką, nei į verslą, bendrauju su šeimomis Lietuvoje, kurių vaikai skaičiuoja paskutines gyvenimo dienas. Džiaugiasi šeimos žinodamos, kad jų vaikai gyvens mėnesį. Bendrauju su šeimomis, kurių vaikai sveiksta ar jau pasveikę. Justukas, Viktorija, su ja verkėm kartu. Jokio išskaičiavimo, reitingų siekimo nėra. Darau, nes žinau, kas yra skausmas. Visi šalia turime žmonių, kurie serga. Būkime realistai, kad ateity sergančių bus dar daugiau. Su vėžiu nereikia bijoti kovoti, jį galima įveikti.“

Pagrindas – vaikai

      Pasak žygeivio, maršrutas yra širdies formos: „Tai didžiulė širdies forma, džiaugiuosi, kad Mažeikiai pateko į šitą maršrutą. Tas maršrutas sudarytas per 10 min., tiesiog piešiau širdutę, ji išėjosi tokia didelė, tvinksinti, skleidžianti šilumą. Buvo numatyta nueiti 1234 km, bet užsuku į kaimus, lankau mokyklas, bendrauju su žmonėmis, tai maršrutas susidarys ilgesnis. Gal kažkam tai atrodo daug, kažkam ne. Taip, eiti sunku, man skauda kojos, jos yra žaizdotos, rišamos, bet kai pagalvoji, manęs čia nėra. Vaikai, šitie mūsų superherojai, yra mūsų žygio esmė ir tikslas.“

Reikia funkcinių lovyčių

      Įvardydamas žygio tikslą, S. Bagdonas sakė, jog renkamos lėšos Kauno klinikų Vaikų onkologijos skyriui. Pasak vyriškio, kai paklausė Mamų unijos narių, ko labiausiai trūksta, atsakymas buvo vienintelis – funkcinių lovyčių: „Suvokiame, kaip gydymosi metu padeda funkcinės lovytės. Mamytė turi vartyti, kaišioti skuduriukus ir panašiai, o lovos neturi jokių funkcijų. Funkcinės lovytės skyriuje yra dvi ar trys. Jos kainuoja 4–5 tūkst. eurų viena. Giliai širdyje turiu svajonę, kad spalio 21 d., kai ateisime į Vilnių, kur baigsis žygis, galėsime pasakyti Lietuvai, kad jūsų dėka nupirkome tas lovytes. Vakar (rugsėjo 27 d., – aut. past.) buvo paskelbta, kad surinkta per 10 tūkst. eurų.

Prašo skleisti žinią

      Vienintelis svečio prašymas buvo kuo plačiau skleisti žinią apie žygio tikslą, kad būtų paviešintos žygio nuotraukos, informacija, kaip aukoti.

      „Galėtų būti didesnis nacionalinės žiniasklaidos dėmesys, tačiau yra rinkimai ir visa kita, regioninei spaudai – jokių priekaištų, mes didžiuojamės, kad kiekvieno miesto spauda rašo ir praneša žinią, – sakė S. Bagdonas. – Aš einu ne sau. Šalia turiu sergantį žmogų ir turėčiau būti namuose. Man labai sunku, bet aš suvokiu, kad daug sergančių vaikučių ir jų šeimų gyvenimas apvirto aukštyn kojomis. Jų vertybės pasikeitusios ir jos meldžiasi už vaiko sveikatėlę. Mes esame žmonės, ir mums labai sunku įsivaizduoti tą situaciją, kol diagnozė nepasibeldžia į mūsų namus. Viešinkime nuolat, gal kas savaitę. Sutinkame visokių žmonių, ir nesuprantančių, užduodančių klausimus, kodėl valdžia to negali padaryti, bet mes turime idėją ir stengiamės ją įgyvendinti. Tikiu, kad turės gerą atspindį visuomenėje. Nors vaikų neišgydysime, bet lovytės padės, o į aplankytas bendruomenes įnešime šilumos, gal užkrėsime teikti labdarą ir būsime labai patenkinti. Prisimenu tėvų, vaikų akis ir jų skausmą, tada mano skausmo nelieka. Tokią idėją siunčiu per Lietuvą.“

Pažadėjo aukoti

Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys teigė esąs sukrėstas išgirstos žinios, dėkojo S. Bagdonui už jo pasiryžimą ir pažadėjo, jog būtinai aukos pats ir paragins aukoti Savivaldybės darbuotojus ir visus mažeikiškius.

S. Bagdoną pasitiko klubo „Interact“ jaunimas, kuris paėmė akcijos kalendoriukus, ant kurių pažymėta, kaip galima aukoti, ir pažadėjo juos išplatinti, kad būtų kuo daugiau aukojama ir surinkta kuo didesnė suma, už kurią bus nupirkta būtiniausia medicininė įranga.

Aukoti galima jau dabar skambinant ar siunčiant žinutę trumpuoju numeriu 1418 (auka – 3 eurai) arba aukojant į „Mamų unijos“ sąskaitą Danske banke, LT517400032266923810, paskirtyje nurodant „Širdies žygis“.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode