Teismas panaikino ministerijos sprendimą, neleisti parduoti Vydmantų parko elektros

vydmantaiTeismas panaikino 2022-ųjų pabaigoje priimtą Energetikos ministerijos sprendimą neleisti rusiško kapitalo elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ grupės įmonei „Vydmantai wind park“ savo vėjo parke pagamintos elektros parduoti investicinės bankininkystės bendrovei „Orion Securities“.

Regionų administracinis teismas praėjusį ketvirtadienį tenkino „Vydmantai wind park“ skundą ir įpareigojo Energetikos ministeriją tęsti procedūrą nuo tos stadijos, kurioje buvo priimtas panaikintas sprendimas.

Anot teismo, ministerija nepakankamai aiškiai motyvavo savo sprendimą, individualiai neįvertino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tarptautinių sankcijų apribotų įmonių sąraše esančios Vydmantų vėjo parko valdytojos situacijos, be kita ko, nebuvo tinkamai užbaigta administracinė procedūra.

„Individualiai vertinant bendrovės („Vydmantai wind park – BNS) situaciją pagal jos pateiktą prašymą, jai turėjo būti pateikti motyvai, iš kurių būtų aišku, kokiu teisiniu pagrindu ir kokių konkrečių faktinių aplinkybių pagrindu jai neleidžiama sudaryti sandorio. Taip pat (Energetikos ministerijos – BNS) rašte nebuvo pasisakyta dėl to, ar galima šiuo atveju pagrįstai nustatyti, kad atitinkamos lėšos ar ekonominiai ištekliai nebus naudojami sankcionuojamų asmenų naudai“, – teigė Regionų administracinis teismas.

Pasak teismo, „Vydmantai wind park“ 2022-ųjų lapkritį kreipėsi į FNTT prašydama leisti sudaryti vakarų Lietuvoje esančiame Vydmantų vėjo parke pagamintos elektros pardavimo sutartį su „Orion Securities“.

Dėl leidimo sudaryti sandorį tarnyba kreipėsi į Energetikos ministeriją, kuri tų pačių metų gruodžio 20 dieną priėmė sprendimą, kad sandoris prieštarauja teisės aktams.

„Bendrovė („Vydmantai wind park“ – BNS) įtraukta į FNTT sudaromą juridinių asmenų ar kitų organizacijų, neturinčių juridinio asmens statuso, kurios nuosavybės teise priklauso arba yra kontroliuojamos subjekto, kuriam taikomos sankcijos, sąrašą. Atsižvelgdama į tai, kas išdėstyta, Energetikos ministerija pagal kompetenciją daro išvadą, kad bendrovės norimas sudaryti sandoris su „Orion Securities“ yra laikytinas prieštaraujančiu galiojančiam teisiniam reguliavimui“, – teismo nutartyje cituojamas Energetikos ministerijos sprendimas.

Prašydama panaikinti ministerijos sprendimą, „Vydmantai wind park“ teismui teigė, jog jis yra nemotyvuotas, juo įmonei faktiškai uždrausta užsiimti bet kokia ūkine ir komercine veikla.

Be to, bendrovės teigimu, buvimas FNTT sąraše nereiškia, kad jos atžvilgiu taikomos tarptautinės sankcijos, o Energetikos ministerija nenurodė kaip joms prieštarautų sandoris su „Orion Securities“.

Savo ruožtu, Energetikos ministerija teismui teigė nepriėmusi jokio teisinio sprendimo, o tik pateikusi savo nuomonę FNTT dėl sandorio prieštaringumo sankcijoms.

„Sprendime pateikta informacija bei jos pagrindu padarytos išvados nesukelia pareiškėjai teisinių padarinių, t. y. nedraudžia pareiškėjai sudaryti sandorio su kitu asmeniu, o tik nurodo, kad toks sandoris būtų laikytinas prieštaraujančiu galiojančiam teisiniam reguliavimui“, – teismui nurodė ministerija.

Savo ruožtu, FNTT teismui teigė, kad Energetikos ministerija turi teisę „savo kompetencijos ribose“ vertinti sankcionuotų asmenų sutartis.

Regionų administracinio teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) birželio pabaigoje galutinai nusprendė, kad anksčiau iš „Vydmantai wind park“ valdomo vėjo parko elektrą pirkusi Latvijos energetikos milžinės „Latvenergo“ antrinė bendrovė „Elektrum Lietuva“ teisėtai sustabdė šį pirkimą.

2022 metų liepą „Elektrum Lietuva“ BNS informavo, jog nebeperka elektros, pagamintos Vydmantų vėjo parke. Pagal 2020 metų rugsėjį pasirašytą sutartį įmonė trejus metus buvo įsipareigojusi įsigyti visą šiame parke pagamintą elektrą.

2022 metų gegužę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) paskelbė, jog dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu įšaldytos Rusijos valstybinės energetikos monopolijos „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ grupės įmonės „Vydmantai wind park“ lėšos.

Vakarų Lietuvoje esančiame Vydmantų vėjo parke yra 15 elektrinių, kurių bendra instaliuota galia siekia 30 megavatų (MW).

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode