2026 metais Lietuvoje bus įrengtas medicinos atsargų sandėlis ekstremalioms situacijoms

medatliekos2026 metais Lietuvoje planuojama įrengti medicinos atsargų sandėlį, jame bus kaupiami vaistai ir asmens apsaugos priemonės.

Kaip antradienį pranešė Ekstremalių sveikatai situacijų centras, šio projekto vertė – 97 mln. eurų.

„Mūsų administruojamame „RescEU“ rezerve bus kaupiamos vaistų ir asmens apsaugos priemonių atsargos, kurių gali prireikti susidūrus su ekstremaliomis situacijomis –cheminėmis, biologinėmis, radiologinėmis ir branduolinėmis grėsmėmis gyventojams, gelbėtojams bei sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams“, – pranešime cituojama Ekstremalių sveikatai situacijų centro vadovė Audronė Sviklaitė.

Anot pranešimo, siekiant užtikrinti koordinuotą paramą nukentėjusioms valstybėms ir jų gyventojams, Europos Sąjungoje (ES) veikia civilinės saugos mechanizmas, kuris nelaimės atveju galėtų būti aktyvuotas ir Lietuvai. Viena šio mechanizmo dalių – „RescEU“.

„ES civilinės saugos mechanizmas yra pagrindinė Bendrijos priemonė, padedanti efektyviai suteikti pagalbą šalims nelaimės atveju, skatinanti institucijų bendradarbiavimą bei visuomenės parengtį. Nuo 2001 metų mechanizmas jau buvo aktyvuotas daugiau kaip 700 kartų Europos Sąjungoje ir už jos ribų – pastaraisiais metais parama keliavo į karo paveiktą Ukrainą, taip pat Turkiją ir Siriją po itin stiprių žemės drebėjimų, gaisrams siaubiant Europos miškus, šalims susidūrus su COVID-19 pandemija ar organizuojant repatriaciją iš Afganistano,“ – teigė A. Sviklaitė.

Be 27 ES šalių, civilinės saugos mechanizme dalyvauja Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Islandija, Juodkalnija, Norvegija, Serbija, Šiaurės Makedonija, Turkija ir Ukraina. Nelaimės atveju, bet kuri pasaulio šalis ar tarptautinė organizacija gali kreiptis pagalbos, o ją koordinuoja Reagavimo į nelaimes koordinavimo centras, stebintis įvykius visame pasaulyje.

Svarbi mechanizmo dalis – Europos civilinės saugos rezervas, kurį sudaro priešgaisrinių sraigtasparnių bei evakavimo lėktuvų parkas, greitosios pagalbos komandos, lauko ligoninių ir medicinos įranga, pajėgumai reaguojant į cheminius, biologinius, radiologinius ir branduolinius incidentus, taip pat laikino apgyvendinimo bei logistikos priemonės. Nuo 2019 metų steigiami „RescEU“ rezervo sandėliai, kuriuose kaupiami ištekliai gali būti panaudoti ES viduje ar už jos ribų.

„Rezerve kaupiamos atsargos padeda užtikrinti tinkamą ir savalaikį atsaką ištikus krizei. Gavus informaciją iš koordinavimo centro, siunta į nelaimės paveiktą zoną suruošiama vos per 12 val. „RescEU“ rezervo sandėliai jau įsteigti 12-oje šalių, jų įrengimui Europos Komisija skyrė 690 mln. eurų“, – sakė A. Sviklaitė.

Šiuo metu ES civilinės saugos mechanizmas aktyvuotas Šiaurės Makedonijai, Albanijai bei Bulgarijai kovojant su miškų gaisrais, finansavimas humanitarinei pagalbai skirtas potvynių paveiktam Bangladešui, Indijai ir Filipinams, taip pat uragano nusiaubtoms Mažųjų Antilų saloms Karibų jūroje, humanitarinės atsargos tiekiamos į Gazos Ruožą, reikalingi resursai nuolat dislokuojami karo paveiktose Ukrainos teritorijose.

Lietuvoje „RescEU“ projektą įgyvendina Ekstremalių sveikatai situacijų centras ir Sveikatos apsaugos ministerija. Projektą finansuoja ES.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode