Teismas nepriėmė vienuoliktokų skundo dėl tarpinio patikrinimo rezultatų perskaičiavimo

teismasLietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį pranešė nusprendęs nepriimti vienuoliktokų skundo dėl tarpinio patikrinimo rezultatų perskaičiavimo.

Toks sprendimas grindžiamas tuo, jog pareiškėjai su skundu kreipėsi į teismą dėl jiems teisinių pasekmių nesukeliančio akto.

Vienuoliktokų tarpinius patikrinimus nuspręsta perskaičiuoti, kai Švietimo ministerijos sudaryta komisija peržiūrėjo matematikos tarpinių patikrinimų užduotis ir konstatavo, kad jos buvo sunkesnės, nei turėtų būti.

Kaip nurodoma pranešime, aštuoni vienuoliktokai kreipėsi į teismą, nesutikdami su Švietimo ministerijos balandį priimtu sprendimu perskaičiuoti 2023–2024 metų matematikos pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatus. Pareiškėjų vertinimu, po įvykusio patikrinimo atliktas rezultatų perskaičiavimas pažeidžia jų teisėtus lūkesčius, o pakeista tvarka yra diskriminuojanti, nes moksleiviai, kurie pademonstravo geriausius rezultatus, atsiduria prasčiausioje padėtyje, kadangi jų rezultatai nėra perskaičiuojami ir indeksuojami.

Taigi, jų manymu, moksleivių, kurie gebėjo išspręsti netgi sunkiausias šio patikrinimo užduotis, pasiekimai ir rezultatai iš esmės yra sulyginami su kitų moksleivių rezultatais, kurių žinios ir gebėjimai yra akivaizdžiai žemesnio lygio.

LVAT, įvertinęs pareiškėjų argumentus, rugsėjo 4 dieną priimtoje nutartyje nurodė, kad byloje pareiškėjai iš esmės nesutinka su galutiniais matematikos pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatais, kurie turės tiesioginės įtakos stojimo į aukštojo mokslo įstaigas rezultatams. Įvertinęs ginčui aktualų teisinį reguliavimą, LVAT pažymėjo tai, jog tarpinio patikrinimo rezultatai yra tvirtinami Nacionalinės švietimo agentūros.

LVAT nusprendė, jog ministerijos sprendimas nėra laikytinas administraciniu aktu, sukeliančiu pareiškėjams teisines pasekmes. Sprendimo tikslas – informuoti Nacionalinę švietimo agentūrą (NŠA) apie patikrinimo vertinimo komisijos pateiktas išvadas ir siūlymus perskaičiuoti matematikos pirmojo tarpinio patikrinimo rezultatus atsižvelgiant į komisijos siūlymus bei paskelbti perskaičiuotus rezultatus.

Taigi minėtu dokumentu nėra patvirtinami tarpinio patikrinimo galutiniai rezultatai, sukeliantys asmenims teisines pasekmes, nes pagal teisinį reguliavimą tarpinio patikrinimo rezultatai yra tvirtinami NŠA. Dėl to sprendimas pripažintinas tarpiniu dokumentu patikrinimų darbų vertinimo procedūroje, sudariusiu prielaidas galutiniam sprendimui priimti.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode