Ariogaloje – dainomis ir žodžiais apie nepalūžusią Lietuvą

ariogala2024 m. rugpjūčio 3 d. Raseinių rajone, Ariogaloje, gražiame Dubysos slėnyje 34-ąjį kartą vyko tradicinis tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“.

Į renginį suvažiavo įspūdingas būrys buvusių tremtinių, politinių kalinių ir Lietuvos laisvės kovų dalyvių iš visos Lietuvos. Sąskrydžio dalyvius pagerbė ir pasveikino Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas prof. Vytautas Landsbergis, parlamentarai, ministrai, dvasininkai, Raseinių krašto žmonės ir kiti garbūs svečiai.

Buvo perskaitytas Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimas. Sąskrydyje dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovai ir darbuotojai.

Sąskrydžio dalyvius pasveikino Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė.

„Sovietinė okupacija palietė apie pusę milijono Lietuvos gyventojų, represijų mastas mūsų mažai Lietuvos valstybei buvo sunkiai suvokiamo dydžio. Tos 50 metų besitęsusios represijos palietė galbūt fiziškai, bet nesužlugdė dvasiškai. Dėkoju, kad ir tremtyje Jūs išsaugojote lietuviškus papročius, lietuvių kalbą ir istoriją. Šiandien džiaugiuosi kiekvienu čia esančiu. Jūs esate istorinės atminties saugotojai ir kūrėjai. Nuoširdžiai dėkoju Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, kad ir sunkiausiais momentais palaikote Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą ir jo veiklą. Taikaus dangaus visiems linkiu“, – sakė LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė.

Už Lietuvos laisvės kovų dalyvius buvo sugiedotas Lietuvos himnas, tylos minute pagerbti išėję į Amžinybę, koncertavo jungtinio tremtinių choro dalyviai iš visos Lietuvos.

Kasmet į sąskrydį Ariogaloje susirenka tie žmonės, kurių patirtys ir gyvenimo istorijos yra įamžintos gimtosios žemės ilgesiu ir viltimi į ją sugrįžti. Branginantys savo gimtąją šalį, vieningi ir nepalaužiamos dvasios – jie šiandien yra tvirti mūsų laisvės saugotojai ir patriotiškumo mokytojai, pilietiškumo pavyzdys ateities kartoms.

Tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydžio dalyviams „Su Lietuva širdy“ buvo pristatytas dokumentinis filmas „Antanas Lukša. Brolio pažadas“. Ši kino juosta skirta partizanui, politiniam kaliniui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiui vadovui ir Garbės pirmininkui, Prienų krašto garbės piliečiui, legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, dimisijos kapitonui Antanui Lukšai-Arūnui (1923 05 31–2016 01 02) atminti.

Diskusijų palapinėje veikė paroda „Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) partizanų ženklas. 1949“, skirta supažindinti visuomenę su 1949 m. vieningo Lietuvai partizanų ženklo sukūrimo istorija. Ją parengė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras su Varėnos rajono svaivaldybe (Eugenijus Peikštenis, Vega Ribikauskienė, dailininkė Aistė Tarabildienė). Parodoje panaudota medžiaga iš Lietuvos ypatingojo archyvo ir LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus fondų.

Renginio metu buvo galima įsigyti LGGRTC Leidybos skyriaus išleistų istorinės atminties knygų.

LGGRTC darbuotojų nuotr.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode