Mirė poetas A. Mikuta

mikutaEidamas 82-uosius metus trečiadienį mirė poetas, vertėjas Algimantas Mikuta, pranešė Lietuvos rašytojų sąjunga.

 

1943 metais Mažeikiuose gimęs A. Mikuta eilėraščius pradėjo spausdinti 1958 metais ir yra išleidęs 23 poezijos rinkinius, debiutavo 1962 metais išleistu poezijos rinkiniu „Gėlės braižykloje“, paskutinė poeto knyga – 2023 metais pasirodęs poezijos rinkinys „Paukšteliai laksto pažemiais“.

„Algimantas Mikuta – vienas žymiausių Lietuvos poetų, sukūręs ne tik savitą, originalų stilių, bet ir išugdęs, paskatinęs daug dabar žinomų poetų“, – teigia Rašytojų sąjunga.

Pasak jos, būtent su A. Mikutos vardu siejama poetinė Kauno mokykla, jo kūryboje ryškus filosofiškas, paradoksalus mąstymas, baladei, pasakėčiai būdingi vaizdai, ryškus ekspresyvus dinamiškas stilius, pagrįstas konkrečia detale, netikėti kontrastai, pasitaiko ironijos, grotesko.

„A. Mikuta – vienas iš nedaugelio kūrėjų, likęs ištikimas „tradicinei“ eiliavimo formai, rimui ir ritmui“, – sako Rašytojų sąjunga

Pagal A. Mikutos poeziją sukurta daug dainų, jis dirbo kultūros ir meno žurnale „Nemunas“, 1991–2004 metais buvo jo vyriausiuoju redaktoriumi.

Išvertė ne vieną rusų klasikų kūrinį, tarp jų – Michailo Bulgakovo „Moljerą“, „Meistrą ir Margaritą“, Boriso Pasternako „Daktarą Živago“.

A. Mikuta 1979 metais tapo „Poezijos pavasario“ laureatu, jo kūryba įvertinta įvairiomis literatūros premijomis, 2011 metais poetas pelnė Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premiją, taip pat apdovanotas Lietuvos rašytojų sąjungos ir Kauno miesto kultūros premijomis.

2003 metais jis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu, 2013 metais – Kauno miesto II laipsnio Santakos garbės ženklu.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode