Vokietijoje uždaromos bažnyčios

baznyciosvokDėl mažėjančio tikinčiųjų skaičiaus Vokietijoje vis dažniau pasitaiko bažnyčių uždarymo, naudojimo kitiems tikslams ar netgi griovimo atvejų. Ypatinga situacija susiklostė Paderborno arkivyskupijos Hernės mieste, kur per labai trumpą laiką viena po kitos buvo uždarytos trys – Šv. Konrado, Šv. Elžbietos ir Šv. Barboros – bažnyčios.

Visos trys bažnyčios priklausė jau anksčiau iš kelių sujungtų parapijų sudarytai vienai Šv. Dionizo parapijai. Jos klebonas kunigas Nilsas Petratas interviu portalui katholisch.de papasakojo apie bažnyčių uždarymo aplinkybes. Iš viso šioje jungtinėje parapijoje lig šiol buvo dešimt bažnyčių, o dabar trys iš jų uždarytos. Kai kurios bažnyčios buvo labai arti viena kitos. Kai kurias jų skyrė vos kelių šimtų metrų atstumas. Bažnyčios buvo statomos šeštajame ir septintajame dešimtmetyje, nes tuo metu į Hernės miestą atsikėlė daug žmonių, atvykusių dirbti kasyklose. „Jie atsivežė su savimi gyvą tikėjimą, o nauji pastatai buvo statomi su optimizmo dvasia“, – pasakojo klebonas. Tačiau laikai pasikeitė, sumažėjo žmonių, vis mažiau tikinčiųjų eina į bažnyčią. „Turime būti realistai“, – sakė kunigas.

Visose trijose uždaromose bažnyčiose buvo surengtos atsisveikinimo pamaldos. Pasak kunigo, nors bažnyčių uždarymas pats savaime yra labai liūdnas įvykis, tačiau atsisveikinimo pamaldos nebuvo panašios į laidotuves. „Su bendruomenėmis oriai atšventėme trejas atsisveikinimo pamaldas. Kai kuriems, ypač vyresnio amžiaus tikintiesiems, tai buvo didžiulis išgyvenimas. Kai kurie užaugo šalia bažnyčios ir bažnyčia jiems reiškė namus“, – sakė klebonas. Ypatingai skaudūs buvo paskutiniai momentai – Švenčiausiojo Sakramento paėmimas iš tabernakulio ir prie jo visą laiką degusios lempelės užgesinimas. Paskutinį kartą skambant varpams, paskutinį kartą grojant vargonams Švenčiausiasis Sakramentas buvo išneštas ir procesija palydėtas į kitą bažnyčią.

(jm / Vatican News) nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode