Mažeikių aviacijos šventė: kelios dešimtys lėktuvų ir virtuoziški skrydžiai

aviacija1Šventės išvakarėse Mažeikių muziejuje rinkosi aviacijos entuziastai: pristatyta paroda „Mažeikių krašto skrajūnai. Skristi“, skirta visiems besidomintiems aviacija, parašiutizmu ir Mažeikių krašto sporto istorija. Parodos pristatymo metu paminėtos dvi progos: tarpukaryje Julijono Kumpiko-Kumpikevičiaus skrydis iš Prahos į Kauną, kuris laikomas civilinės aviacijos pradžia Lietuvoje ir Mažeikių aeroklubo 40-metis.

O rugpjūčio 17 d., šeštadienį, Mažeikių J. Kumpikevičiaus vardo aerodrome vyko Aviacijos šventė, skirta Mažeikių aeroklubo 40-mečiui, Julijono Kumpikevčiaus skrydžio 90-mečiui ir Julijono Kumpikevičiaus vardo suteikimo aerodromui 12-osioms metinėms paminėti. Keliems tūkstančiams žiūrovų padovanotos nepertraukiamos pramogos: įspūdingi skrydžiai, akrobatiniai triukai, parodomosios programos padangėse, ekspozicijos, edukacijos, pramogos vaikams ir koncertas – ant žemės. Šventė į Šerkšnėnus sugrįžo po aštuonerių metų pertraukos.

Jubiliejinės sukakties proga aeroklubą sveikino Savivaldybės merė Rūta Matulaitienė, kiti svečiai. Į šventę atvyko Julijono Kumpikevčiaus, kuris laikomas lietuvių civilinės aviacijos pradininku, pirmojo Lietuvos tarptautinio civilinio lakūno, dukra Giedrė Kumpikevičiūtė-Kumpikaitė – Niujorko Long Island universiteto profesorė, ilgametė Tautos fondo bei Niujorko „Lietuvių radijo“ vadovė, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ kavalierė.

Mažeikių aviacijos šventėje žiūrovai išvydo aukštojo pilotažo grupės „ANBO“ (lakūnai Rolandas Paksas, Robertas Noreika ir Algimantas Žentelis) pasirodymus. Dviem savo lėktuvais atvyko ir parodą pristatė „AirBaltic“ pilotų akademija. Skrydžius atliko lėktuvų ir sklandytuvų iš Telšių, Akmenės, Klaipėdos, Biržų, Adažės (Latvija) pilotai. Parodyti ultralengvųjų orlaivių ir parasparnių skrydžiai bei aviamodeliuotojų parodomoji programa. Susirinkusieji stebėjo atstatytų senovinių orlaivių replikų paradą, sraigtasparnių ir malūnsparnių parodomąsias programas, taip pat Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnio pasirodymą. Visus skrydžius komentavo skrydžių vadovai – paaiškinti ir pristatyti programų niuansai.

Pasirodymai vyko ne tik ore. Aerodrome eksponuota Lietuvos šaulių sąjungos, KASP 603 pėstininkų kuopos karinės technikos ir ginkluotės paroda, vyko senovinių automobilių ir motociklų demonstracija, kultūrinė programa.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode