Konstitucijos egzamine – ir mažeikiškiai

      Rugsėjo 27 d. visoje šalyje buvo laikomas jubiliejinis, X, Konstitucijos egzaminas, kuriame galėjo dalyvauti bet kokio amžiaus ir išsilavinimo gyventojai, suskirstyti į grupes ir gavę skirtingas užduotis. Mažeikių rajono savivaldybėje egzaminą laikė 10 mažeikiškių.

Kvietė pasitikrinti žinias

Egzaminą organizuojanti Teisingumo ministerija kartu su egzamino globėja – LR Prezidente Dalia Grybauskaite – visus šalies piliečius ir gyventojus, mylinčius savo šalį ir norinčius dar geriau išmanyti pagrindinį Lietuvos įstatymą – Konstituciją, kvietė pasitikrinti pagrindinio šalies įstatymo žinias.

Konstitucijos egzaminas buvo organizuojamas visose 60 Lietuvos savivaldybių, ugdymo įstaigose, Seime ir kitose valstybės institucijose, įkalinimo įstaigose, internetu naujienų portale DELFI.

Laikė 10 gyventojų

      Mažeikių rajono savivaldybėje Konstitucijos egzaminą laikė 10 žmonių: 7 – su teisiniu išsilavinimu, kiti tokio išsilavinimo neturėjo. Tarp jų buvo trys moterys, tarp jų – viena moteris, kuri Konstitucijos egzaminą laikė jau devintą kartą – tai mažeikiškė Vidutė-Irena Pukelienė.

      Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Virginija Steponavičienė pasveikino egzamino dalyvius, palinkėjo visiems sėkmės, ir visi palinko prie jiems skirtų užduočių.      Paklausus laikiusiųjų egzaminą, atsakymų sulaukta įvairių. Laurynas Jonauskas, neturintis teisinio išsilavinimo, egzaminą laikė jau trečią ar ketvirtą kartą: „Aš kasmet į egzaminą einu ne dėl rezultatų, o palaikyti pačios idėjos, vadinkim tai „vardan pilietiškumo“. Niekada nesiruošiu, bet smagu po to pažiūrėti į Konstituciją ir pasitikrinti, taip ir žinios pagilinamos. Gaila, kad dalyvių ne per daugiausia, ypač laikančių be teisinio išsilavinimo. Nesu konkurso veteranas, bet smagu šalia savęs matyti tokius, kurie dalyvavo beveik kiekvienais metais. Šį kartą labai didelių pasiekimų nebuvo, į antrą etapą kaip 2014 m. nepatekau, bet tai toli gražu nenumuša ūpo, nes rezultatas tikrai nėra svarbiausias tikslas.“

      AB „ORLEN Lietuva“ teisininkai prisipažino kuriantys tradiciją kasmet laikyti egzaminą. Šiemet laikė antrą kartą. 

Kęstutis Starkus juokavo, jog smagiausia dalis yra klausimų ir atsakymų aptarimas po egzamino, diskusijos apie tai, kokia apimtimi valstybėje Konstitucija realizuojama: „Be abejo, yra kur tobulėti, bet man atrodo, kad vos po 25 metų tikrai turime valstybę tvirtais pagrindais. Aš pats egzaminą laikau pasikliaudamas bendromis žiniomis, be papildomo pasiruošimo. Rezultatuose progresas yra, gal trečią kartą laikant reikės ir į kitą etapą brautis. Apskritai – labai smagus renginys.“

Andrius Vainoras sakė, jog vis tik Konstitucija – tai pagrindinis šalies įstatymas, kuris nustato Lietuvos politinės, teisinės ir ekonominės sistemos pagrindus, tačiau pasitikrinęs savo žinias supranti, kad visada yra kur tobulėti.

      Devintą kartą iš dešimties Konstitucijos egzaminą laikiusi V.-I. Pukelienė prisipažino, jog jai patinka dalyvauti renginiuose, nes, jei žmonės vargsta, organizuoja, tai kažkas turi ir dalyvauti. Apie Konstitucijos egzaminą sakė einanti pasitikrinti, kiek atsilikusi nuo šių dienų aktualijų. Pasak jos, prieš egzaminą reikia būtinai pasikartoti pagrindinį įstatymą: „Anksčiau trūkdavo vos kelių atsakymų į klausimus, dabar sekėsi vidutiniškai, bet ne dėl rezultatų dalyvauju, tik norėdama pasitikrinti pati save, o šiaip reikėtų pasikartoti, žinoti pastraipas ir atsakyti tiksliai.“

Į kitą turą nepateko

Kad patektų į II turą, egzamino dalyviai iš trisdešimties pateiktų klausimų teisingai turėjo atsakyti mažiausiai į 25 klausimus. Nė vienam iš teisinį išsilavinimą turinčiam dalyviui to padaryti nepavyko – pritrūko 1 balo. Dalyviams, neturintiems teisinio išsilavinimo, pritrūko 4 teisingų atsakymų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode