Muziejus moderniai: Kėdainių miesto XVII−XVIII a. architektūros palikimas 3D formatu

Kėdainių muziejuje pristatomas projektas „Kėdainių miesto XVII−XVIII a. architektūros palikimas 3D formatu“, kurį įgyvendino architektas Aurimas Širvys ir archeologas Žygimantas Buržinskas.

 

Savo praeitimi ir paveldu Kėdainiai yra vienas iš įdomiausių Lietuvos miestų. Tačiau turtinga kunigaikščių Radvilų istorija ir unikalus daugiakultūris paveldas yra nepakankamai plačiai ir patraukliai pateikiami miesto svečiams ir turistams. Viena iš priežasčių − istorinių peripetijų, karų, sukilimų ir gaisrų sunaikintas to laikmečio paveldas ir artefaktų trūkumas bei nesančios galimybės juos pristatyti atraktyviai ir interaktyviai.

Tačiau pradėjus ekspozicijos atnaujinimo projektus, situacija gerėja. Šis projektas toliau tęsia Kėdainių krašto muziejaus ekspozicijos modernizavimą, diegiant inovatyvius informacinių technologijų sprendimus ir taip kompensuojant miesto istorijos bei paveldo praradimus, pritaikant ją vaikams ir jaunimui.

Nuo šiol muziejuje bus galima susipažinti su itin pasikeitusiais arba sunaikintais svarbiais miesto objektais, pastatytais XVII−XVIII amžių sandūroje. Miesto istorinės svarbos ir galios atspindžiai senieji pastatai iki šiol visuomenei buvo menkai pristatyti. Jų raida atspindi nevienalytę miesto istoriją, augimą ir nuosmukį, klestėjimą ir karų nuostolius.

Dabartiniai pastatų fasadai tik iš dalies atspindi tai, ką pasakoja jų istorija, po tinku paslėpti mūro fragmentai ar paskutinių rekonstrukcijų metu sunaikinti architektūriniai elementai nublankino šių objektų urbanistinį, išraiškos svorį miesto aplinkoje.

Faktai, kaip gaisrų metu sunykęs Kėdainių rotušės bokštas ar visiškai perstatytas vienuolyno pastatas verčiant jį į kareivinių paskirtį eiliniam miestiečiui ar miesto svečiui nėra aiškiai suvokiami pačioje miesto erdvėje. Šiuolaikinių kompiuterinių priemonių pagalba objektų raida ir jos suvokimas tampa žymiai paprastesnis.

3D objektų rekonstrukcija, vizualizacijų sukūrimas, sugretinimas su dabartine situacija sudaro aiškų ir konkretų senųjų objektų vaizdinį, jų kitimą. Vizualia išraiška pateikiama objektų istorija supaprastina miesto istorijos suvokimą ir tai skatina visuomenę giliau pažvelgti į savąją istoriją. Lankytojai apžiūrėdamai muziejų galės susipažinti su 3D formatu atkurtais objektais: Kėdainių buvusiu karmelitų vienuolynu, evangelikų liuteronų bažnyčia, buvusia rotuše ir sunaikinta medine stačiatikių cerkve. Muziejuje pristatoma šių objektų istorija ir architektūrinė raida, išlikusi ikonografinė medžiaga bei 3D rekonstrukcijos, projekcijos, perspektyvos.

Kėdainių krašto muziejaus informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode