Bauskės muziejaus paroda

Neseniai muziejuje atidaryta Bauskės muziejaus taikomosios dailės kūrinių  paroda „Rudenį“.

Naudinga partnerystė

Metų pradžioje, siekdami stiprinti partnerystės ryšius, Mažeikių ir Bauskės (Latvija) muziejai pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria muziejų kolektyvai įsipareigojo keistis parodomis, dalintis darbo patirtimi, teikti profesines konsultacijas muziejininkams, kurti bendrus projektus, bendradarbiauti vykdant įvairias muziejines programas ir viešinti abiejų muziejų veiklą.

Bauskės muziejaus rinkiniuose per 56 tūkstančių vienetų eksponatų: senoviniai daiktai, nuotraukos, dokumentai, knygos, baldai, įrankiai, buities daiktai ir kiti istorijos liudijimai. Erdviose parodų salėse reguliariai galima apžiūrėti istorijos, meno ir kitas parodas, pavyzdžiui, Tamaros Čudnovos lėlių ir žaislų ekspoziciją „Laikas žaidimui“, kur vienu metu galima pamatyti šimtmečio pradžios aristokratines salonų lėles prabangiais drabužiais, lėles ir lėlytes, pagamintas per šimtmetį iš įvairių medžiagų, visa tai papildo miniatiūriniai baldai ir buities daiktai, taip pat mediniai nameliai su miniatiūriniu interjeru. Muziejuje įkurta audėjų studija, kur audėjos audžia ir  konsultuoja Žiemgalos krašto liaudies kostiumo komplektacijos ir gamybos klausimais.

Bauskės muziejuje sukurta patraukli ir įdomi istorinė ekspozicija „Bauskė laikui bėgant“. Vaikštant improvizuota muziejaus gatve galima susipažinti, kokios XX a. veikė įstaigos Bauskės mieste: maisto prekių ir radijo parduotuvės, fotoateljė, kirpykla ir kt., kokie daiktai ir įrankiai tuo metu buvo naudojami ūkyje ir buityje.

Įdomi studijos veikla

Taikomosios dailės studija Bauskėje įkurta 1957 m. sausio mėnesį. Joje savo laisvalaikį kūrybingi žmonės praleidžia kurdami rankdarbius. Kiekvienais metais prisijungia nauji žmones ir taip perduodamos audimo paslaptys ir informacija jaunąjai kartai.

Kas dvejus metus čia pristatoma atnaujinta taikomosios dailės paroda. Kas penkerius metus kūriniai eksponuojami Dainų šventėje, Rygoje. Kiekvienų metų birželio mėnesį studijos darbuotojai vyksta į Etnografijos muziejų Rygoje. Taip kūriniai keliauja po visą Latviją ir yra eksponuojami kitose šalyse.

Šiuo metu studijoje naudojama šešiolika staklių. Audėjai audžia senų eksponatų kopijas, taip pat kuria pagal užsakymus. Kiekvieną mėnesį organizuojami renginiai, į kuriuos atvyksta ir pačios seniausios šio krašto audėjos. Taip bendraujama ir dalijamasi patirtimi, aptariami ateities planai. Į studiją pasimokyti audimo meno paslapčių noriai atvyksta ir lietuviai.

Paroda veiks iki gruodžio 10 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode