Naujas aprašas – dėl socialinės paramos

Nuo šių metų lapkričio 1 d. įsigaliojo Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems Mažeikių rajono savivaldybės gyventojams teikimo tvarkos aprašas, kurį spalio pabaigoje patvirtino Savivaldybės taryba. Apraše yra keletas pakeitimų, kurie padaryti atsižvelgiant į pasikeitusius įstatymus ir Vyriausybės atstovo Telšių apskrityje teikimą ir rekomendacijas.

 

Pristatė projektą

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Jolantos Kekytės, keisti aprašą yra dvi priežastys: pirmoji – nuo spalio 1 d. pasikeitė LR piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymas; antroji – dar rugsėjo mėnesį gautas Vyriausybės atstovo Telšių apskrityje teikimas ir rekomendacijos pakeisti šioje tvarkoje tam tikrus veiksmus.

„Pirmuoju atveju įstatyme pakeista, kad nuo spalio 1 d. nebemažinsime socialinės pašalpos dydžio ilgalaikiams socialinės pašalpos gavėjams, prieš tai mažindavome 20 proc., – aiškino J. Kekytė. – Socialinės pašalpos dydis išliks toks pat kaip ir naujai gaunantiems. Antras pakeitimas, kad gyventojai, kurie įsidarbindavo ir išdirbdavo 12 mėn., gaudavo 50 proc. didesnę pašalpą, dabar laikas sutrumpinamas iki 6 mėn. Jeigu šeimai priklauso socialinė pašalpa ir vienas iš narių išdirbo 6 mėn., pašalpa didinama 50 proc. Trečias esminis pakeitimas, kad nebeįskaičiuojamos nepilnamečių šeimos narių pajamos. Tai reiškia, kad, jeigu vaikai dirba, jų pajamos nebus įskaičiuojamos ir šeima gaus šiek tiek didesnes pajamas. Antruoju atveju Vyriausybės atstovas rekomendavo pakeisti pašalpų skirstymo komisijų darbą ir numatyti šioje tvarkoje konkrečius įgaliojimus ir įpareigojimus komisijoje. Tvarkoje tai ir yra padaryta.“

Padaryti pakeitimai

Kaip „Būdą žemaičių“ informavo Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Kneitienė, naujame apraše išskiriami šie pakeitimai: iki 6 mėnesių neteikti piniginės socialinės paramos, jeigu bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens turimų piniginių lėšų dydis viršija įstatymu nustatytą piniginių lėšų normatyvą. Ankstesnis neskyrimo laikotarpis iki 12 mėn.; iki 6 mėnesių neteikti piniginės socialinės paramos, jeigu bendrai gyvenantys asmenys arba vienas gyvenantis asmuo per 6 mėnesius iki kreipimosi dėl piniginės socialinės paramos perleido nuosavybėn kitam asmeniui šiame įstatyme nurodytą turtą ir kreipdamiesi (kreipdamasis) dėl piniginės socialinės paramos prašyme-paraiškoje nenurodė gautų piniginių lėšų ar už jas įsigyto naujo turto. Ankstesnis neskyrimo laikotarpis taip pat buvo iki 12 mėn.; iki 6 mėnesių neteikti piniginės socialinės paramos ar iki 6 mėnesių nutraukti jos teikimą darbingo amžiaus darbingam vienam gyvenančiam asmeniui arba darbingo amžiaus darbingiems bendrai gyvenantiems asmenims, kurie dirba savarankiškai ir (ar) vykdo nekilnojamųjų daiktų pardavimo ir (ar) nuomos veiklą ir kuriems ilgiau kaip 6 mėnesius buvo teikiama piniginė socialinė parama, jeigu jie prašyme-paraiškoje nurodo, kad šiuo laikotarpiu iš vykdomos veiklos gavo mažesnes kaip minimalioji mėnesinė alga vidutines pajamas per mėnesį. Ankstesnis neskyrimo laikotarpis irgi siekė iki 12 mėn.

Pašalpos dydis toks pat

Pasak I. Kneitienės, socialinės pašalpos dydis, kuris nustatomas vadovaujantis įstatymu, nesikeitė: socialinės pašalpos dydis vienam gyvenančiam asmeniui, turinčiam teisę ją gauti, sudaro 100 procentų skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų vienam gyvenančiam asmeniui ir vidutinių vieno gyvenančio asmens pajamų per mėnesį, t. y 102 Eur; socialinės pašalpos dydis bendrai gyvenantiems asmenims, turintiems teisę ją gauti, taip pat ir tais atvejais, kai socialinė pašalpa skiriama tik vaikui (įvaikiui) ar vaikams (įvaikiams), įskaitant pilnamečius vaikus (įvaikius), kai jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą ir laikotarpiu nuo bendrojo ugdymo programos baigimo dienos iki tų pačių metų rugsėjo 1 dienos, sudaro: pirmam bendrai gyvenančiam asmeniui – 100 procentų skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų dydžio vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ir vidutinių bendrai gyvenančių asmenų pajamų vienam iš bendrai gyvenančių asmenų per mėnesį 102 Eur; antram bendrai gyvenančiam asmeniui – 80 procentų skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų dydžio vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ir vidutinių bendrai gyvenančių asmenų pajamų vienam iš bendrai gyvenančių asmenų per mėnesį 81, 60 Eur; trečiam ir paskesniems bendrai gyvenantiems asmenims – 70 procentų skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų dydžio vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ir vidutinių bendrai gyvenančių asmenų pajamų vienam iš bendrai gyvenančių asmenų per mėnesį 71,40 Eur.  

„Skiriant piniginę socialinę paramą, pagal naują priimtą tvarką į pašalpos gavėjų pajamas neįskaitomos šios pajamos: asmenų iki 18 metų pajamos; stipendija, mokama bedarbiams, kurie dalyvauja bedarbių ir įspėtų apie atleidimą iš darbo darbingo amžiaus darbuotojų profesiniame mokyme“, – paaiškino vyriausioji specialistė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode