„Rūpinamės mūsų tapatybe”. „Turgeliankos” 25 metų jubiliejus

„Rūpinamės mūsų tapatybe. Taip, kaip mokame – per šokį dainavimą, tradicijas. Perduodame tai iš kartos į kartą. Mūsų. Turgelių“, – sakė liaudies ansamblio „Turgelianka” vadovė, jo dvasia ir varomoji jėga, nenuilstanti Vladislava Šilobrit, pradedama jubiliejinį kolektyvo koncertą.

Lapkričio 6 d. Turgelių (Šalčininkų r.) meno kolektyvas „Turgelianka” šventė 25-ąjį jubiliejų. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis vietos bažnyčioje, kurias aukojo Turgelių parapijos klebonas Jan Mackevič ir kunigas iš Lenkijos Jan Smigesevski. Po to sekė ansamblio meninių pasiekimų pristatymas.

Jubiliejinis koncertas įvyko kultūros namuose. Renginyje dalyvavo pakviesti svečiai, tarp jų – savivaldybės atstovai,vadovaujami mero Zdzislavo Palevičiaus ir vicemerės Jadvygos Sinkevič, svečiai iš Vilniaus ir Lenkijos, šeimos ir ištikimi ansamblio gerbėjai.

„Turgeliankos” pasirodymai yra ypatingi, pristatantys senuosius kaimo gyventojų susibūrimus, persipinančius šokiais, dainomis, pašnekesiais. Todėl scenoje visada turi būti verpimo ratelis, sviesto muštuvas, virbalai ir siūlai, o fone – senovinis pečius su katinu. Viskas taip, kaip seniau atrodė kaimo troba. Muzikos instrumentai – taip pat senovės tradicijos dvasioje: akordeonas, būgnelis, o vietoje cimbolų – paprasti tušti buteliai. Bet kaip skambiai!

Būtent taip pasirodė „Turgelianka“ jubiliejiniam koncerte – senos dainos, surašytos Turgelių apylinkėse, šokiai, kurie dar atmenami kaimuose. Tačiau visa tai leido pajusti jauną dvasią ir didžiulį užsidegimą siekiant pristatyti, atminti ir perduoti.

„Šiandien 612 mūsų pasirodymas. Koncertavome ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, Baltarusijoje. Mūsų kolektyvo „mokyklą“ baigė 178 asmenys, kartais – net ištisos šeimos. Iš mano šeimos ansamblyje dalyvavo net 10 asmenų. Šiandien kolektyvą sudaro 56 dalyviai“, – dalijosi skaičiais ponia Vladislava Šilobrit.

Asmenys, įsitraukę į ansamblio veiklą, skiria savo laiką senų patriotinių, liaudies, pabaigtuvių, vestuvių, kalendorinių apeigų ir kitų dainų išsaugojimui. „Turgelianka“ buvo apdovanota per įvairias peržiūras, festivalius, koncertus.

Ansambliui „Turgelianka“ buvo skirta daug sveikinimų ir padėkų už indėlį į liaudies kultūros sklaidą, regioninės kultūros plėtrą ir vietos kultūros skatinimą. Sveikinimo žodį taip pat tarė Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, pabrėžęs ansamblio autentiškumą ir jo liaudies charakterį.

„Tokio meno kolektyvo dėka bent akimirkai sugrįžta mūsų prisiminimų pasaulis. Jis atgimsta naujai, pagyvina atmintį ir kartu grįžtame į senus laikus. Iš to semiamės jėgos, nes taip kiekvienas kuria savo gyvenimą. Tauta nesusideda iš „šiandienos“. Tauta – tai tradicija, kultūra ir kalba. Visa tai savyje turi „Turgelianka“, tuo ji žavi“, – sakė rajono meras Zdzislav Palevič.

Savo pagarbą ir padėką svekinimo laiškuose kolektyvui išreiškė Kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Seimo narys Leonard Talmont. Garbingo jubiliejaus proga kolektyvą taip pat sveikino Šalčininkų kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskaitė, meno ansamblių „Solčane“ ir „Znad Mereczanki“ atstovai, kaimynai, svečiai iš Lenkijos. Sveikinimus vainikavo gausiai susirinkusios publikos atlikta daina „Ilgiausių metų!”

Irena Kolosovska, Šalčininkų rajono savivaldybė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode