Žingsnis po žingsnio – per dešimtmečius

Penktadienį Mažeikių politechnikos mokykla minėjo garbingą datą – savo veiklos 40-metį. Į šventę susirinko buvę darbuotojai, moksleiviai, valdžios atstovai, kiti svečiai. Šventės metu netrūko prisiminimų, sveikinimų ir dovanų. Meninę programą pagal mokyklos veiklos dešimtmečius dovanojo moksleiviai ir mokytojai.

Dalijosi prisiminimais

        Versdami „stebuklingą knygą“ renginio vedėjai vedė per visus 4 dešimtmečius, primindami mokyklos istorijos faktus ir kviesdami pasidalyti prisiminimais tuo laikotarpiu dirbusius žmones. Pirmasis direktorius Petras Vasiliauskis dėl sveikatos negalė atvykti, tačiau atsiuntė sveikinimą, o kalbėjo direktoriaus pavaduotojas mokymo gamybos reikalams Vytas Bernotavičius, kuris prisiminė mokyklos darbo pradžią: „Pradėjome dirbti visi jauni ir gražūs. Ryšiai su naftos perdirbimo įmone ir su kitomis buvo ypač stiprūs. Darbas buvo nelengvas. Mokinių buvo visokių, tačiau kolektyvas buvo draugiškas ir dirbome visi iš širdies.“

      Apie antrąjį mokyklos darbo dešimtmetį pasakojo nuo 1985 m. penkerius metus mokyklai vadovavęs direktorius Stasys Šiurkus. Pasak jo, ši mokykla jam buvo tarsi antrieji namai: „Buvau trečias vadovas, toks jau mano likimas, ir taip jau buvo lemta, kad susigunčiau ir palikau vadovo pareigas. Prabėgo 5-eri mano vadovavimo metai. Pasisekė suburti gerą, darbštų meistrų kolektyvą ir vykdyti gamybą. Šiandien matau atjaunėjusį kolektyvą, buvusius kolegas. Norėčiau palinkėti sėkmės tolesniame darbe, geros nuotaikos, sveikatos ir kad ši mokykla klestėtų dar ilgai ilgai.“

      Prisiminimais apie mokyklos mokytojų kolektyvą, jų bendravimą, laisvalaikiu organizuotus renginius ir linksmas istorijas iš mokyklos gyvenimo pasidalijo ilgametis darbuotojas Zigmas Tikuišis.

      Apie trečiąjį mokyklos darbo dešimtmetį pasakojo buvęs ilgametis direktoriaus pavaduotojas administracijos ir ūkio reikalams Antanas Monkus, kuris pradėjo dirbti nuo pat pirmosios dienos: „Moksleiviai buvo priimti, bet nebuvo dar bazės, moksleivai padėjo nuimti derlių aplinkiniuose ūkiuose. Turėjome labai gerus šefus, buvo viskas supirkta, pasiruošta mokslo metams. Dirbau fizinio lavinimo mokytoju. Sporto pasiekimų buvo įvairių, dalyvavome ne tik rajono, bet ir šalies turnyruose. Vėliau pradėjau dirbti pavaduotoju. Buvo ir bėdų, žinoma, bet stengėmės jas spręsti. Prijungus Viekšnių žemės ūkio mokyklą 2000 metais, atsirado daug darbų, reikėjo perimti visą ūkį, sutvarkyti žemės reikalus, o jos buvo labai daug. Šiaip taip pavyko ir tai sutvarkyti.“

      Pasakojimą apie šiandieninę mokyklą tęsė dabartinė mokyklos direktorė Vida Lumpickienė: „Mokykla nuostabi kiekvienam. Tai kelias į pradžią, žydrų svajonių ir gyvenimo kelio atradimas, draugystės ir pažinimo, o gal ir meilės pradžia ir dar daug kitų gerų dalykų. 40 metų – gražus, nemažas jubiliejus. Galima gyventi tuos metus ramiai, be pokyčių, bet mūsų mokykla gyvena vis žvelgdama į priekį, su dideliais pokyčiais, darbais. Kai apžvelgiau rezultatus, džiaugiuosi, kad jie svarūs, o juos pasiekti padeda darbštus, kūrybingas, aukštos kvalifikacijos ir draugiškas kolektyvas. Mokykloje aktyvūs jaunieji mokytojai. Organizavome šventę, norėdami sukviesti buvusius darbuotojus ir moksleivius, kad pamatytų, kaip mes šiandien gyvename.“

      Direktorė džiaugėsi visais atvykusiais ir kvietė pasirašyti svečių knygoje. Linkėjo ir toliau iš širdies darbuotis, kad lydėtų sėkmė ir aukšti pasiekimai.

Sveikinimai ir dovanos

      Sveikinimus pirmasis išsakė Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, kuris prisiminė, jog prieš 37 metus tuometinė vadovybė leido mokykloje rengti diskotekas, o K. Bartkevičius buvo tų diskotekų dalyvis ant scenos: „Tai buvo labai malonu. Malonu, kad jūs esate, būvote ir tikriausiai būsite meistrų kalvė. Tiek metų ugdote jaunąją kartą ir už tai norėčiau padėkoti Vidai Lumpickienei, įteikiant kuklų padėkos raštą.“ Taip pat Seimo narys padovanojo Seimo pastato, kur, pasak jo, dirba šiuo metu nueinantys ir ateinantys su naujomis idėjomis ir mintimis, austą paveikslą.

      Pasak Mažeikių rajono savivaldybės mero Antano Tenio, įdomu prisiminti, nuo ko viskas prasidėjo, kas padaryta, versti naują istorijos puslapį: „Man visada džiugu užeiti į šitą mokyklą, matyti draugišką mokytojų kolektyvą, matyti laimingus mokinių veidus ir, žinoma, dėkoti mokytojams už širdies šilumą dalinant žinias. Ypač džiugu, kad tos profesijos, kurias jūs ruošiate, Lietuvai labai reikalingos, taip pat ir Mažeikiams. Ačiū Švietimo ir mokslo ministerijai už tai, kad Mažeikiuose yra tokia specialistų kalvė.“ Meras taip pat įteikė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus dovaną – paveikslą su jo parašu. Padėkos raštais už aktyvų dalyvavimą rajono renginiuose apdovanojo keletą mokyklos darbuotojų.

ŠMM mokymosi visą gyvenimą departamento Profesinio mokymo skyriaus vyriausiosios specialistės Jolantos Zabietienės teigimu, kiekviena mokykla savo darbais apie save pasako daugiau negu žodžiais: „Noriu palinkėti žemaitiško užsispyrimo siekiant savo tikslų. Mes, departamentas, matome jus stiprius, energingus, ambicingus ir sėkmingus. Tikiuosi, kad taip bus ir toliau.“ J. Zabietienė perdavė švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės sveikinimą bei įteikė padėkos raštus mokyklos bendruomenės nariams.

Ypatingas apdovanojimas

        Ypač garbingo apdovanojimo sulaukė Birutė Šeštakauskienė, naftininkų specialybės profesijos mokytoja, mokykloje pradėjusi dirbti nuo 1977 m. Ji yra išleidusi tris leidinius,  skirtus naftininkų specialybės mokiniams.

Dalyvavo darbo grupėse, rengiant tokius leidinius kaip „Chemijos terminų aiškinamasis žodynas“, „Naftos pramonės standartas“. Ekspertavo naftos produktų modulinę programą. Jos paruošti mokiniai aukštais įvertinimais išlaiko baigiamąjį kvalifikacinį egzaminą.

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vidmantas Japertas, generalinis direktorius Alfredas Jonuška ir Profesinio mokymo ir švietimo skyriaus vadovė Edita Grigaliauskienė, pasveikinę mokyklą jubiliejaus proga, įteikė mokytojai B. Šeštakauskienei „Darbo žvaigždės medalį“, kuriuo pagerbiami rūmų narių – įmonių nusipelnę darbuotojai, pripažįstant ir įvertinant jų ilgametį ir nepriekaištingą darbą, aukštus pasiekimus profesijos srityje, profesinę etiką, aukštus asmeninės atsakomybės reikalavimus, asmeninį indėlį į įmonės ar organizacijos vystymąsi.

Sveikino partneriai            

      Pasak renginio vedėjų, mokykla bendradarbiauja ir su rajono bendrojo ugdymo įstaigomis. Jų vardu jubiliejų švenčiančią Mažeikių politechnikos mokyklą sveikino Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus.

Partnerių verslininkų vardu sveikinimus perdavė Mažeikių verslininkų asociacijos prezidentė Gražina Bartkevičienė su kolegėmis.

Sveikinimo žodžius tarė ir sėkmės linkėjo Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacijos prezidentė Elena Pelakauskienė, kolegos iš kitų profesinio mokymo įstaigų. Taip pat įvairių įmonių ir visuomeninių organizacijų atstovai.

Pradžių pradžia

                     

      Mokykla atidaryta 1976 m. spalio 2 d. Oficialus pirmasis mokyklos pavadinimas – Mažeikių 50-oji vidurinė miesto profesinė technikos mokykla. Naujos mokyklos užsakovas – besikurianti Mažeikių naftos perdirbimo gamykla, kuriai buvo reikalingi kvalifikuoti specialistai. Daugiausia rūpesčių teko pirmajam mokyklos direktoriui Petrui Vasiliauskiui ir direktoriaus pavaduotojui mokymo gamybos reikalams Vytui Bernotavičiui. Pirmaisiais mokslo metais buvo priimta 240 mokinių. Pagrindinės specialybės – technologinių kompresorių mašinistai, operatoriai ir statybininkai. Naujoje mokykloje užvirė gyvenimas. Suburtas jungtinis moksleivių ir darbuotojų dūdų orkestras, mokytojo Donato Grušo pastangomis įrengta uždara šaudykla, aukšto įvertinimo susilaukė mokyklos agitbrigada, užmegzti ryšiai su Novopolocko, Baltarusijos Grodno 127-ąja bei Šiaulių miesto profesinėmis technikos mokyklomis. 1980 metai labai reikšmingi – pradėjo dirbti Naftos perdirbimo gamykla.

 

Mokyklos kelias

                 

     1983 metais mokyklą paliko pirmasis direktorius P. Vasiliauskis, naująja vadove tapo Laima Čejauskienė, kuri mokyklai vadovavo dvejus metus.

      Nuo 1985 m. spalio 1 d. prie mokyklos vairo stojo naujas vadovas – Stasys Šiurkus, kuris vadovavo mokyklai penkerius metus.

      1989 m. mokykloje pradėjo dirbti reorganizuotas Mažeikių vakarinis politechnikumas. Tais pačiais metais pradėtos vykdyti dieninio skyriaus politechnikumo studijos.

      1990 m. mokyklai pradėjo vadovauti Alfredas Tamulaitis, o nuo 1995 metų šios pareigos patikėtos Stasiui Girdvainiui, kuris mokyklai vadovavo 15 metų.

      Nuo 2010 m. rugsėjo mokyklai vadovauja Vida Lumpickienė.

     Nuo 2000 m. liepos 1 d. prie mokyklos buvo prijungta Viekšnių žemės ūkio mokykla, kuri tapo mokyklos skyriumi.

      2001 metais politechnikos mokykloje pradėtos vykdyti aukštesniosios studijos – verslo vadybos ir įstaigų administravimo, kurioms vadovavo Marija Labžentienė.

2008 m. gruodžio 30 d. akredituota vidurinio ugdymo programa, įsteigtas gimnazijos skyrius.

 

Šiandiena

Šiuo metu mokykloje mokosi 925 mokiniai. Ruošiami specialistai pagal šias mokymo programas: apdailininko (statybininko), suvirintojo, elektromontuotojo, elektros įrenginių elektromechaniko, aplinkos apsaugos darbuotojo, apeigų ir švenčių organizatoriaus, interjero apipavidalintojo, prekybos įmonių vadybininko padėjėjo.

Mokykloje dirba 74 pedagogai. Iš jų 41 turi vyresniojo mokytojo kvalifikacinę kategoriją, 12 –   metodininkų. Per 40 mokyklos gyvavimo metų paruošta apie 11000 specialistų.

     Bendradarbiaujama su užsienio partneriais. Plėtojami ryšiai su kaimynine užsienio šalimi – Latvija, Saldus miesto profesine vidurine mokykla. Palaikomi ryšiai su Mažeikių rajono mokyklomis, gimnazijomis, Telšių apskrities profesinėmis mokyklomis, Skuodo kaimo verslo ir amatų mokykla, Šiaulių profesinio rengimo centru, Mažeikių verslininkų asociacija, verslo įmonėmis.

Mokykla aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje. Vykdomi ne tik pačios mokyklos rengti projektai, bet ir tie, kuriuose dalyvauja kaip partneriai. Taip vystosi geranoriškas bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir užsienio profesinio mokymo įstaigų Mokykla turi savo muziejų, vedamas metraštis. Veikia moderni biblioteka-skaitykla, nuotolinio mokymo klasė, rengiami įvairūs seminarai, mokymai, paskaitos, konsultacijos. Yra bendrabutis. Dirba socialinė pedagogė, ugdymo karjerai koordinatorė. 2013 m. mokykloje įdiegta Kokybės vadybos sistema.

Nuo 2004 metų mokykloje pradėtas leisti laikraštis „Žvilgsnis“, kuriame galima paskaityti apie mokykloje vykstančius renginius, įvairius susitikimus, išvykas, laisvalaikį. 

Mokiniai ne vien tik mokosi, organizuojama įvairi neformalaus ugdymo veiklaMokykloje įkurtos ir buvo įregistruotos „Lietuvos Junior Achievement“ organizacijoje penkios mokinių mokomosios bendrovės Tai unikali galimybė mokykloje įkurti ir įgyvendinti savo verslą.

Mokiniai dalyvauja profesinio meistriškumo konkursuose. Nacionaliniame profesinio meistriškumo konkurse „Suvirintojas 2015“ mokyklos mokinių komanda laimėjo pirmąją ir antrąją vietas. 2016 m. mokinių komanda užėmė trečiąją vietą respublikiniame konkurse „Šauniausias apdailininkas 2016“, o respublikiniame avangardinio meno festivalyje „Aš kitoks“ bei nacionaliniame apeigų ir švenčių organizatorių profesinio meistriškumo konkurse mokinių komandos laimėjo antrąją ir pirmąją vietas.

Organizuojami įvairūs renginiai – Statybininkų šventė, geriausiųjų mokinių apdovanojimai, olimpiados, konkursai, profesijų savaitės, Verslumo savaitė, Atvirų durų dienos, Karjeros dienos, Diplomų įteikimo šventė.

Mokykloje vyksta aktyvi sportinė veikla. Kasmet dalyvauja Šiaulių regiono profesinių mokyklų futbolo, šaškių-šachmatų, virvės traukimo ir svarsčių kilnojimo varžybose ir pelno prizines vietas.

Mokyklos šokėjai sėkmingai dalyvauja šokių konkursuose, festivaliuose.

Mokytojai ne tik dalyvauja seminaruose, kelia kvalifikaciją, bet ir šoka, dainuoja, sportuoja. Dalyvavo Ugdymo plėtotės centro organizuotame mokytojų šokių konkurse, kur pateko tarp geriausiųjų ir laimėjo kelionę į mokslo centrą Estijoje, Gineso rekordo siekime – pasaulyje ilgiausia vieną šokį šokančių šokėjų linija (2012 m.).

2015 m. mokykloje įkurtas Infocentras, kuris skelbia informaciją apie ugdymo proceso ypatumus, renginių organizavimą, patalpinamos fotonuotraukos.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode