Pagarba istorijai ir žmogui

Spalio 28 d. kelionę po mūsų rajono įstaigas pradėjo kilnojamoji edukacinė paroda „Vladas Burba – chirurgijos pradininkas Mažeikiuose“, kurią parengė Mažeikių muziejus, o projektą remia Mažeikių rajono savivaldybė.

Iškili asmenybė

Praėjo jau 125 metai, kai 1891 m. Bežecke (Tverės gubernija, Rusija) dvarininko, išeivio iš Lietuvos, provizoriaus Eduardo Deziderijaus Burbo ir vokietės Jadvygos Henrietos Dannebauer šeimoje, gimė Vladas Burbo.

V. Burba Mažeikių ligoninėje išdirbo 42 metus. 1965 m. išėjęs į pensiją, dar lankydavo ir konsultuodavo kolegas, bendraudavo su ligoniais. Gydytojas mirė 1966 m., palaidotas Mažeikių kapinėse. Pagerbiant V. Burbos atminimą, viena Mažeikių senamiesčio gatvė pavadinta jo vardu. 1988 m. kolegės – garsios Mažeikių chirurgės Stefanijos Žilinskaitės – iniciatyva ligoninės skverelyje pastatytas V. Burbos biustas. 2006 m. V. Burbai suteiktas Mažeikių miesto Garbės piliečio vardas.

V. Burbos atminimą saugo ne tik sūnaus Kosto šeima, gyvenanti JAV, chirurgo priesakus vykdo kolegos ir mokiniai. Žinia apie iškilią asmenybę perduodama vis kitoms kartoms.

Paroda vertinga ir įdomi

Įėjus į ligoninės patalpas, prie pirmo aukšto laiptų, iš karto matyti kiek neįprastas tokiai vietai stendų kompleksas. Prie jo dažnai prieina smalsūs lankytojai ir ligoninės personalo darbuotojai. Kai kurie stabteli ir ilgėliau.

Mažeikių ligoninės operacinės slaugytoja-padėjėja Alma Kulyčienė čia dirba 23 metus. Sutikta prie parodos stendų, moteris prisiminė, kad jai pradėjus dirbti, operacinės vyr. seserimi dirbo Reda Kulbytė, kuri gerai pažinojo V. Burbą ir yra ne kartą apie jį pasakojusi, o ji šiuose stenduose tikisi pamatyti ir daugiau pažįstamų veidų, be to, jos manymu, pateikta medžiaga įdomi ir atskleidžianti dar nežinomų faktų.

Iškilmingas parodos pristatymas planuojamas lapkričio 22 d. istorinėje Mažeikių ligoninėje, medikų vadinamoje Burbos ligonine, o iki lapkričio 21 dienos parodą galima apžiūrėti Mažeikių ligoninės pirmojo aukšto fojė.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Nuotraukoje: Operacinės darbuotoja A. Kulyčienė ieško pažįstamų veidų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode