Konferencija Sedos gimnazijoje

  Gruodžio 8-ąją Sedos Vytauto Mačernio gimnazijoje vyko respublikinė integruota lietuvių kalbos, istorijos ir dorinio ugdymo konferencija „Iš mažo miestelio į didelį kelią“. Pranešimus skaitė Ylakių, Darbėnų, Židikų. Tryškių, Viekšnių ir Sedos gimnazijų moksleiviai ir gimnazistai. Juos papildė pedagogė, istorikas, baltų filologijos profesorė ir kunigas.

Įvairiapusis   talentas                     

Dalyvius pasveikino Sedos kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Rėmoliokaa“ (vadovė Gražina Vainutienė), Sedos parapijos klebonas Modestas Ramanauskas, gimnazijos direktorė Aušra Kazlauskienė.

     Konferenciją pradėjo viešnia iš Ylakių gimnazijos Barstyčių vidurinio ugdymo skyriaus. Trečios gimnazijos klasės gimnazistė Vilma Meškauskaitė parengė pranešimą apie savo kraštietį – dailės ir technologijų mokytoją metodininką, dailininką, menotyrininką Antaną Jankauską, kuriame teigiama, jog jis apdovanotas ne tik karikatūristo, ekslibristo, skulptoriaus, bet ir tapytojo bei poeto talentais. Menininko sukurtas kryžius 1992 m. pastatytas vienuolio pranciškono Kazimiero Andriekaus gimtinėje, 2006 m. sukurta skulptūrinė kompozicija „Negrįžusiems iš Sibiro atminti“, 2009-aisiais – kompozicija Skuodo mūšio 750 metų sukakčiai, 2011-aisiais skulptūra „Keturi vėjai“ ir kt.

 Ne tik apie Lazdynų Pelėdą                     

Deimantė Stankutė iš Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos perskaitė pranešimą „Laimutė Pocevičienė – režisierė, įkvėpta Marijos Pečkauskaitės gyvenimo ir kūrybos šviesos“. Telšių r. Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos trečios klasės gimnazistė Evelina Molytė skaitė pranešimą „Lazdynų Pelėdos takais“, o ketvirtos klasės gimnazistė Viktorija Rimkutė – pranešimą „Lazdynų Pelėda ir jos kūrybos moterys“.

      Darbėnų gimnazijos septintos klasės mokinės Vydmantė Raišytė ir Gabija Kripaitė skaitė įdomų pranešimą „Ona Vitkauskytė – atvirukuose prabyla praeitis“. Moksleivės trumpai papasakojo atvirukų istoriją ir supažindino su O.Vitkauskytės (1865–1928 m.) leistais atvirukais, kuriuose atsispindi keletas temų: „Meno kūrinių reprodukcijos“, „Lietuvos miestai“, „Lietuvos didieji kunigaikščiai“, „Lietuvos visuomenės veikėjai“ bei kitos. 1906 m. O.Vitkauskytė Kaune įstaigė knygyną, kuris šiame mieste buvo stipriausias.

      Pranešimą „Dovydas Volfsonas – tarp Darbėnų ir Izraelio“ skaitė darbėniškės pirmos gimnazijos klasės gimnazistės Monika Mikutytė ir Kotryna Jockutė. D.Volfsonas gimė 1856 m. Darbėnuose ir buvo vienas žymiausių sionizmo atstovų. 1905–1911 m. D.Volfsonas buvo sionistų organizacijos prezidentas, o sionistinio sąjūdžio spalvas pasiūlė mėlyną ir baltą, kurios vėliau tapo Izraelio valstybinės vėliavos spalvomis.

 Nuo humoristo iki mokslininko                     

Evelina Baranauskaitė ir Kristina Stonkutė iš Viekšnių gimnazijos pristatė pranešimą „Kas Jūs, pone Juozai?“ Tai šiek tiek humoristinis pasakojimas apie žinomą humoristą Juozą Erlicką.

Po svečių pranešimų atėjo eilė ir Sedos gimnazijos atstovams. Pirmos gimnazijos klasės gimnazistas Tomas Kleinauskas pakvietė į „Pasivaikščiojimus su Pauliumi Jurkumi“. Gimęs 1916 m. Žemaičių Kalvarijoje P. Jurkus keletą metų mokėsi Sedoje. Būtent čia atsiskleidė jo įvairiapusis talentas.1950 m. P. Jurkus emigravo į JAV. Parašė knygą „Generolas Povilas Plechavičius“, sukūrė himną tuometei Sedos vidurinei mokyklai „Seserų daina“. Mirė 2004 m.

Sediškės abiturientės Indrė Jonauskytė ir Monika Krauzaitė parengė pranešimą „Alvidas Stočkus – mokslininkas iš mažo miestelio“. Tai įdomus pasakojimas apie neeilinio talento žmogų, labai anksti palikusį šį pasaulį. Moksleivį A. Stočkų prisimena buvusi Sedos gimnazijos direktorė Genoveita Gricienė, buvusi biologijos mokytoja Genovaitė Vitalienė, buvusi klasės auklėtoja Stasė Petkienė ir buvusi klasės draugė, dabartinė Sedos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Rasa Čičirkaitė. Pats A.Stočkus apie save yra pasakęs: „Nesu kuo nors ypatingas, o toks, kaip ir kiti, o jei ką padariau, tai tik todėl, kad dirbau.“ Turėjo gamtos mokslų daktaro laipsmį. Mirė jaunasis mokslininkas 1996 m. Palaidotas Vilniuje, Karveliškėse.

Siekia aukštumų

Sedos gimnazijos istorijos mokytoja Regina Montrimienė pristatė vaizdo pranešimą „Jaunieji sediškiai, siekiantys aukštumų“. Vienas iš jų – Edvinas Litvinas – mokosi Kauno technologijų universitete elektroninės inžinerijos specialybės. Dar besimokydamas priešpaskutinėje gimnazijos klasėje Edvinas sukūrė Sedos gimnazijos vėliavą, motyvuodamas tuo, kad prieš išeinant norisi kažką palikti gimnazijai.

Rūta Stankevičiūtė Sedos gimnaziją baigė 2011-aisiais. Studijavo architektūrą Vilniaus dailės akademijoje. Po studijų porą metų dirbo architekte, tačiau, pasak Rūtos mamos Vilmantės Stankevičienės, dukters svajonė nuo pat vaikystės buvo aplankyti Japoniją. Merginos svajonė išsipildė su kaupu – dabar Rūta studijuoja Japonijos sostinėje Tokijuje japonų architektūrą ir tuo labai džiaugiasi.

Buvusi Rūtos klasės draugė Ingrida Katkutė taip pat turėjo svajonę – aplankyti Meksiką. Mergina studijavo LCC tarptautiniame universitete Klaipėdoje, o šių metų pradžioje išvyko į Gvatemalą mokytis ispanų kalbos, kad nuvykusi į Meksiką galėtų ispaniškai susikalbėti su meksikiečiais. Ingridos mamos Virginijos Katkuvienės teigimu, dukra Meksikoje susirado vienus vaikų namus, kuriuose tris mėnesius savanoriavo. Likusį laiką su drauge meksikiete keliavo po šalį.

Dar viena jauna sediškė – Eglė Ruškytė – tapo rūbų dizainere. Merginos teigimu, viskas prasidėjo nuo maudymosi kostiumėlių. Taip pat pradžioje buvo sukurta įdomi „drabužių“ kolekcija iš krepinio popieriaus.

Išsamų pranešimą „Žemaičių vyskupystės aprašymas, jo autorius, šeima ir Seda“ perskaitė Vilniaus dailės akademijos leidyklos redaktorius, Telšių fakulteto taikomųjų kultūros paveldo tyrimų ir konservavimo centro tyrėjas, lektorius Povilas Šverebas. Klaipėdos universiteto humanitarinio fakulteto dėstytoja, baltų filologijos katedros vedėja, profesorė Roma Bončkutė pristatė pranešimą „Motiejaus Valančiaus iliustruotas giesmynas“. Konferenciją užbaigė Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos prefekto Andriejaus Sabaliausko trumpas pranešimas „Dvasinis kompasas išeinančiam iš namų.“

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode