Padeda kitų sričių specialistai

Socialinis darbuotojas – tarpininkas tarp įvairių visuomenės grupių, padedantis žmonėms atstatyti ar sustiprinti ryšius su visuomene, integruotis į ją, įgalinantis asmenis spręsti savo problemas. Profesinėje veikloje socialinis darbuotojas susiduria su įvairiais sunkumais, kuriuos sprendžiant ir jam pačiam kartais prireikia pagalbos iš šalies. Tada į pagalbą pasitelkiami kitų sričių specialistai, kolegos ir supervizoriai.

Lapkričio 30 d. BĮ Mažeikių rajono socialinių paslaugų tarnyboje įvyko jau trečiasis socialinių darbuotojų susitikimas su supervizore Odeta Merfeldaite, kuri yra Lietuvos profesinių santykių konsultantų asociacijos narė. Šiuo metu Mykolo Romerio universiteto Edukologijos ir socialinio darbo instituto profesorė. Supervizorė socialinės pagalbos, socialinio konsultavimo bei komandos formavimo ir valdymo tematika yra parengusi per 20 mokslinių publikacijų.

Grupinėje supervizijoje dalyvauja 15 tarnybos socialinių darbuotojų, kurių dauguma dirba su socialinės rizikos šeimomis. Siekiant, kad supervizijos būtų efektyvesnės, užsiėmimai vyksta dviem grupėms. Supervizijos tikslas – tobulinti darbuotojų profesinę kompetenciją diskutuojant apie sudėtingas profesinės veiklos situacijas. Kiekvieno užsiėmimo metu dalyviai patys renkasi, apie ką norėtų kalbėti, kokius klausimus ar situacijas spręsti. Supervizijos metu padedama socialinėms darbuotojoms pažvelgti iš skirtingų perspektyvų į sunkumus, su kuriais susiduriama darbo metu, juos įvardinti, vertinti savo profesinę veiklą. Darbuotojos pasakoja problemines situacijas, dalijasi  savo įžvalgomis, patirtimi, žiniomis. Užsiėmimų dalyvės pripažįsta, kad supervizijos metu gauna daug naudingos informacijos, gali „kitu kampu“ pažvelgti į problemines situacijas bei turi galimybę keistis patirtimi ir mintimis su savo kolegėmis, rasti naujų nestandartinių problemų sprendimo būdų. Užsiėmimų metu skatinama komunikacija tarp specialistų bei mokėjimas pačiam įvardinti kylančius sunkumus ir priimti sprendimus. Vienas svarbiausių supervizijos bei socialinio darbo principų – konfidencialumas, tad socialinės darbuotojos neatvirauja, kokius klausimus sprendė užsiėmimų metu, tačiau visos džiaugiasi galimybe dalyvauti supervizijoje.

BĮ Mažeikių rajono socialinių paslaugų tarnyba ir ateityje ketina bendradarbiauti su įvairių sričių specialistais, kurie padeda suformuoti ir palaiko darnią ir darbščią komandą, skatina specialistų kompetenciją, norą tobulėti ir efektyviau dirbti tiek komandoje, tiek individualiai.

Renata DIDŽIULIENĖ

Socialinė darbuotoja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode