Priešadventinė popietė Pikeliuose

  Kunigui Klemensui Jaraminui pasiūlius idėją parapijiečiams nupinti Advento vainiką ir susirinkti į popietę,  šeštadienį, likus keturioms savaitėms iki šv. Kalėdų, Pikelių, Lūšės bei  Dautarų bendruomenės susibūrė aplink Advento vainiką. Kunigo pakviestos atvyko Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos kanklininkės ir dainininkės. 

      Daugelio namus adventiniu laikotarpiu papuošia vainikas. Tai labai geras metas, kai visi galime susirinkti drauge. Vainiko forma simbolizuoja saulę, gamtos pilnatvę, šviesą, bendrystę. Pikelių Švč. Trejybės bažnyčios parapijiečiams Advento vainiko  ir popietės  prasmė – pranešti, kad artėja Kalėdos, pasiruošti joms, paskatinti bendrai maldai, priminti, kad Jėzus yra tikroji šviesa. Savo rankomis padarytas ar pirktinis vainikas adventinę savaitę tampa vienu iš svarbiausių akcentų.  Trijų bendruomenių  šių metų Advento vainiko pynimas ir popietė – tai įžanga į tradiciją, tai galimybė kasmet susirinkti pasidžiaugti nuveiktais darbais, kartu pasitikti rimties, susikaupimo ir dvasinio apsivalymo metą.

    Pikelių bendruomenės pirmininkė Daiva Gabalienė padėkojo  susirinkusiems ir palinkėjo turiningai praleisti popietės laiką bei adventinį laikotarpį. Lūšės bendruomenės pirmininkė Jadvyga Jagminienė ir seniūnaitė Sigita Gimžauskienė išsakė daug prasmingų žodžių, kurie palietė žmonių širdis.

     Pikelių Šv. Trejybės bažnyčiai vainiką nupynė Pikelių gyventoja  Gitana Stončiuvienė.  Pynėja, paprašyta pasidalinti pynimo paslaptimis, pasakė, kad nebaigusi mokslų ir vainiką pindama pasikliauja nuojauta ir  visiems susirinkusiems palinkėjo linksmų šventų Kalėdų. Lūšės bendruomenės nupintas vainikas pakabintas ant bažnyčios lauko durų, simbolizuojantis adventą ir kviečiantis užeiti į bažnyčią maldai. Popietės metu uždegta simbolinė žvakė, kurios įžiebimas buvo patikėtas Antanaui Juknevičiui. Dalyviams kunigas pateikė daug įdomios informacijos apie Advent vainiko reikšmę, simboliką ir pakvietė visus šiais metais pakabinti vainiką ant lauko durų, tikintis, kad tai taip pat taps parapijos tradicija.

Šventišką pakilią nuotaiką visos popietės metu kūrė Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos atstovių  giedamos giesmės, apeiginės dainos skatino susimąstyti, pajusti prieššventinę rimtį, prisiminti senovinius papročius bei mokytojos  išsakyti gražūs ir  prasmingi žodžiai apie susikaupimo ir susitaikymo, gerumo ir atlaidumo kupiną adventinį laikotarpį.

Popietės metu prisiminta ir apie nuveiktus darbus. Gražina Juknevičienė papasakojo apie tai,  kai Dautarų dvare vykdomo projekto metu vaikai iš molio kūrė meninius gaminius, kurie buvo eksponuojami ir susirinkusieji galėjo pažiūrėti. Pikelių vaikai trumpai  papasakojo apie savo darbelius ir džiaugėsi gautu kitų metų kalendoriumi,  kuriame  buvo jų meniniai dirbiniai.   

Adventas yra metas atnaujinti senuosius, taisyti apleistus, nutiesti naujus kelius nuo žmogaus prie žmogaus. Tai metas įžiebti šviesą vienas kitame, meilę ir džiaugsmą. Šį popietė neatsitiktinė, tai noras sukvieti visus, surasti bendrystę.  Šios idėjos svarbą akcentavo kunigas, o Gražina Juknevičienė pasiūlė ateinančiais metais pakviesti   daugiau bendruomenių.   

Mokytoja Valerija Mažonienė  priminė, kad nuo šv. Andriejaus prasideda prieškalėdinis susilaikymo, arba advento laikotarpis, tad ir Andriejaus diena tampa lyg slenksčiu į naują metų laikotarpį. Per šv. Andriejų būdavo nuskinama vyšnios šakelė, tik būtinai – iš svetimo sodo, ir žiūrima, ar per Kūčias ji pražys. Pražydusi šakelė reiškia, kad likimas tikrai nusišypsos ir svajonė išsipildys. Muzikos mokyklos mokytojams, mokiniams bei bendruomenių atstovams Pikelių mokinai atsidėkodami įteikė papuoštas vyšnių šakeles. 

Sušildyti adventinės žvakės liepsnelės, dvasingų giesmių ir nuoširdžių linkėjimų popietės dalyviai neskubėjo išsiskirstyti ir visi vaišinosi arbata, Pikelių bendruomenės iškeptu pyragu bei  atsineštomis vaišėmis. Daugelis žadėjo kas vakarą bent trumpam stabtelėti prie adventinio vainiko, pamąstyti apie artėjančių šventų Kalėdų prasmę ir svarbą.

Jadvyga GEDUTIENĖ

                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode