Pasirašyta naujų idėjų sutartis

Lapkričio 22 d. Mažeikių muziejuje Klaipėdos universiteto (KU) rektorius Eimutis Juzeliūnas ir Mažeikių rajono savivaldybės merą Antaną Tenį pavaduojanti mero pavaduotoja Irena Macijauskienė pasirašė KU ir Mažeikių rajono savivaldybės bendradarbiavimo sutartį. 

Graži šventė gražioje aplinkoje

Mero pavaduotoja I. Macijauskienė sveikino garbius svečius bei renginio dalyvius, taip pat pasidžiaugė sutarties pasirašymu ir atsiveriančiomis naujomis galimybėmis Mažeikių miestui ir rajonui.

Prof. habil. dr. E. Juzeliūnas sakė, kad sutarties pasirašymas yra labai gera inicityva, tik reikia siekti ją įgyvendinti. Šia sutartimi ketinama abipusiškai naudingai bendradarbiauti derinant KU vykdomus mokslinius tyrimus, studijas, kultūrinę-meninę veiklą ir Mažeikių rajono strateginės plėtros poreikius bei interesus.

Vienas iš tokio bendradarbiavimo tikslų – didinti Mažeikių rajono kultūrinį patrauklumą, skatinant glaudesnę bei efektyvesnę vietos savivaldos institucijų ir KU partnerystę. Šioje sutartyje numatyta dalyvauti jaunimo ir moksleivijos ugdymo darbe, įtraukti gabius rajono mokinius į akademinę-edukacinę KU veiklą, dalyvauti Lietuvos ir tarptautinėse kultūrinėse-edukacinėse programose. Planuojama sutartomis sąlygomis pasinaudoti abipusiais žmogiškaisiais ir kitais ištekliais, patirtimi, rajono ekonomikos, socialinės, gamtinės aplinkos, kultūros darniai plėtrai vystyti.

Po sutarties pasirašymo ceremonijos svečiai perskaitė kelis aktualius ir įdomius pranešimus.

Žmogui patogus miestas

Profesorius Petras Grecevičius, KU Menų akademijos Architektūros, dizaino ir dailės katedros vedėjas, pristatė informatyvų pranešimą apie Mažeikių rajono kraštovaizdžio ypatybes, jo potencialą, įvairių erdvių tvarkymo galimybes, pasidalino Lietuvos ir užsienio šalių patirtimi bei pavyzdžiais, atkreipė dėmesį į esamas spręstinas problemas.

Lektorius pabrėžė, kad viskas turi būti daroma tam, kad Mažeikiai taptų patogiu miestu žmonėms.

Rajonas prof. P. Grecevičiui puikiai pažįstamas, nes, jam vadovaujant, buvo rengiamas rajono teritorijos bendrasis planas. Šiais metais profesorius savo sukaupta patirtimi jau ne kartą dalinosi su Mažeikių rajono įvaizdžio kūrimo komisijos nariais. 

Visada galima atrasti

KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto lektorius Dr. Klaidas Perminas skaitė pranešimą „Archeologiniai tyrimai Mažeikių krašte“. Lektorius pabrėžė, kad šioje srityje dar galima daug ką nuveikti ir čia atsiveria puikios galimybės jaunimui. Tikėtina, jog nemažai archeologiškai-istoriškai vertingų objektų, ypač Akmens ir Bronzos amžių paveldo, mitologinių vietų, piliakalnių, kapinynų, vis dar nėra aptikta. Šiandien vis dar galima atrasti ką nors vertingo ir labai įdomaus. Pasienio riba yra privalumas. Kuo daugiau persipina kultūrų ir papročių, tuo įdomiau tyrinėti. Rajonas tirtas nedaug ir nesistemingai. Dar ne visi objektai surasti ir jie kantriai laukia savojo laiko.

Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (BRIAI) Istorijos ir archeologijos katedros lektorius, BRIAI mokslo darbuotojas, dr. Hektoras Vitkus skaitė paskaitą apie žydų holokaustą Mažeikių rajone. Merkelio Račkausko gimnazijos auklėtiniai, vadovaujami mokytojo eksperto Martyno Januškos, parodė meninę-literatūrinę kompoziciją žydų holokausto tema.

Renginyje taip pat dalyvavo atsakingi Savivaldybės darbuotojai ir specialistai.

Vytas ALEKNAVIČIUS


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode