Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai Ukrinuose

Kai į mūsų šalis ateina pats tamsiausias metų laikas, mes uždegame žvakes ir skaitome knygą. Tai pagrindinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tradicija, kurios aštuntą kartą laikėsi ir Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas.

Šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Ateitis Šiaurės šalyse“. Šviesos ir žodžio šventė – kūrinio skaitymas balsu – Ukrinų bibliotekoje vyko lapkričio 15 dieną. Į vaikams skirtą renginį „Auštant“ susirinko pradinių klasių vaikai su mokytojomis. Skaitymui parinkta norvegės Stian Hole knyga „Garmanns Sommer“ („Garmano vasara“). Bibliotekininkė žvakių šviesoje skaitė knygos ištraukos vertimą, o ekrane buvo rodomos linksmos knygos iliustracijos. Skaitomoje ištraukoje buvo pasakojama apie tai, kad pas berniuką Garmaną į svečius atvyksta trys senos tetos, atveža dovanų kepurę ir pinigėlį.

Bibliotekoje svečiavosi ukriniškės Valerija Petrauskienė ir Janina Šilinskienė, kurios kartu su bibliotekininke vaidino tetas. Dominykas Steponavičius sutiko suvaidinti berniuką Garmaną. Svarbiausia ištraukos mintis – Garmano baimė dėl ateities, kad reikės pradėti lankyti pirmąją klasę. Inscenizacija pavyko puikiai, dalyviai diskutavo apie savo pirmąjį atėjimą į mokyklą ir rašė laišką sau į ateitį. Laiškai buvo sudėti į laiko kapsulę, antspauduoti ir paslėpti. Pakalbėję apie ateitį, pasmaguriavę „tetulių“ atneštomis gėrybėmis, sužinoję apie Šiaurės šalis, pasimėgavę jaukia žvakių liepsnelių sukurta atmosfera ir skaitymu balsu, vaikai išskubėjo į pamokas.

Suaugusieji į renginį „Temstant“ rinkosi lapkričio 18-osios vakarą. Šviesos ir žodžio šventei buvo skaitoma suomių rašytojos Emmi Itäranta knygos „Teemestarin Kirja“ („Vandens skonis“) ištrauka. Skaitymo metu demonstruotos skaidrės apie ateitį, jos galimas grėsmes – vandens trūkumą, klimato atšilimo pasekmes ir perspektyvas – pažangą medicinoje, technikoje. Dalyviai diskutavo apie šių metų plakatą, kurį sukūrė suomių iliustratorius Ville Tietäväinen. Tiek skaitomo teksto, tiek plakato tema – ateitis verčia susimąstyti apie konkrečias klimato kaitos problemas, pokyčius biosferoje, kuriuos lemia mūsų pačių veikla. Perskaičius tekstą, padiskutavus, dalyviai taip pat rašė laišką sau į ateitį ir sudėjo į laiko kapsulę. Vaišinantis šiaurietiška arbata ir tęsiant diskusiją apie ateitį, vyravo nuomonė, kad ji bus pilna naujų technologijų, kurios padės buityje ir pagerins gyvenimo kokybę.

Bibliotekoje lapkričio 15–26 dienomis veikia paroda, supažindinanti su Šiaurės šalimis, jų istorija ir folkloru.

Valda MURAVJOVIENĖ

Vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode