Lietuvos statybų sektorius – tarp pasaulio elito

 

Vakar paskelbtame Pasaulio banko tyrimo „Doing Business 2019“ verslo sąlygų palankumo indekse Lietuva užėmė 14 vietą tarp 190 valstybių, tai yra dviem pozicijomis aukščiau nei metais anksčiau (16). Statybos leidimų gavimo indekse mūsų šalis pakilo aukščiausiai – į 7 vietą pasaulyje bei 2 vietą Europos Sąjungoje.

„Didžiuojamės, kad Aplinkos ministerijos kuruojama statybų sritis patenka tarp pasaulio pažangiausiųjų. Pagal šį rodiklį mes esame ypač konkurencingi siekiant užsienio investicijų, taip pat demonstruojame pasitikėjimą norinčiais kurti Lietuvoje, – teigia aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė. – Todėl dabar Aplinkos ministerija siekia teritorijų planavimo ir statybų sektoriuje sukauptą įdirbį ir pastangas perduoti kitoms sektoriaus sritims – universalaus dizaino įgyvendinimui, žaliųjų erdvių ir želdynų plėtrai bei apsaugai.“

Pasaulio bankas, skaičiuodamas statybos leidimų gavimo indeksą, vertino procedūrų, kurias būtina įgyvendinti vykdant statybas, skaičių, proceso trukmę (dienomis), statybos kaštus (procentais nuo statinio vertės) bei statybų kokybės kontrolę. Pastarajame indikatoriuje Lietuva padarė ypač didžiulę pažangą ir surinko 13 balų iš 15, kai pernai buvo surinkta 11 balų. Svarbu tai, kad Pasaulio bankas tyrimą atlieka remdamasis ne teisės aktais, o tiesiogiai bendraudamas su verslo atstovais ir stebėdamas realią statybos sektoriaus situaciją ir konkrečius atvejus.

Pasak aplinkos viceministrės, vienas iš JT Darnaus vystymosi tikslų būtent ir yra darnus miestų vystymasis, todėl būtina pergalvoti, kaip planuojame miestus, kaip juos tvarkome ir valdome ir kaip juose gyvename. „Miestai turi būti ne problemų šaltiniai, o atvirkščiai – darnūs, atviri, įtraukūs, kompaktiški, saugūs ir gyvybingi ekonominio augimo, kultūrinio ir socialinio gyvenimo centrai, kurie skatina sveiką gyvenseną, atsakingą gamybą ir vartojimą ir užtikrina gamtinės aplinkos kokybę bei sudaro sąlygas mažinti klimato kaitą“, – priduria R. Brandišauskienė.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode