Grybų sezono ypatumai: ko ieškoti miškuose, o ko – parduotuvėse?

 

Atėjus rudeniui dažnas gyventojas progą ištrūkti į gamtą atranda dėl vis dar šildančios saulės bei šalies miškuose dygstančių grybų. Daugeliui grybavimas – ne tik atsipalaiduoti leidžiantis hobis, bet ir būdas sukaupti miško gėrybių atsargų žiemai. Ekspertų teigimu, šie metai dėl vasarą vyravusių nepalankių orų grybautojams yra prastesni. Tuo metu prekybininkai pastebi, kad dalis gyventojų grybus rinkosi parduotuvėse, tačiau dairėsi ne tik į tradicines, bet ir egzotiškas jų rūšis.

Derlių paveikė sausra

Vilniaus universiteto Botanikos ir genetikos katedros mikologo prof. Ernesto Kutorgo teigimu, gausiomis gėrybėmis Lietuvos miškai šiemet nenudžiugino dėl gana ilgą laiką vyravusios sausros.

„Kiek girdėjome iš grybautojų, situacija šiemet iš tiesų buvo prastoka. Ženkliai pasikeisti iki grybų sezono pabaigos ji neturėtų, nors pastaruoju metu galima matyti tam tikrų atsigavimo ženklų. Vis tik paskutinėmis vasaros savaitėmis sulaukėme daugiau drėgmės, kritulių ir šilumos. Jei orai toliau bus palankūs, rugsėjo pabaigoje ir spalio mėnesį grybautojai dar gali spėti atsigriebti už prastoką vasarą ir rudens pradžią, tačiau jau dabar galima sakyti, kad šis sezonas nėra pats geriausias“, – sako grybus tiriantis mokslininkas.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad pastaruoju metu grybų gyventojai užsuka ne tik į miškus, bet ir į parduotuves.

„Grybų paklausa kiekvienais metais ypatingai išauga vasarą ir rudenį. Pastebėjome, kad šiais metais gyventojai jau renkasi ne tik mūsų kraštui būdingus grybus ar itin pamėgtus pievagrybius, tačiau ir ganėtinai egzotiškus portabella ar shiitake grybus. Šie populiarėja kartu su plintančiomis įvairesnės, sveikatai naudingesnės mitybos tendencijomis. Pavyzdžiui, portabella grybus kaip mėsos pakaitalą tam tikruose patiekaluose dažnai renkasi vegetarai ar veganai“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Perkamiausių sąraše – pievagrybiai ir voveraitės

Prekybos tinklo atstovės teigimu, populiariausių pirkėjų pasirinkimu tarp grybų išlieka pievagrybiai, tačiau sezono metu itin perkamos ir voveraitės.

„Į mūsų parduotuves pievagrybiai atkeliauja iš netoli sostinės įsikūrusių ūkių. Mūsų pirkėjai jų gali įsigyti tiek sveriamų, tiek fasuotų. Taip pat siūlome ekologiškai užaugintų ir rudųjų pievagrybių. Voveraitės ar egzotiškieji grybai parduotuves pasiekia iš miško gėrybėmis bene turtingiausio Varėnos rajono. Išskyrus voveraites, visų kitų mūsų asortimente esančių grybų gyventojai gali įsigyti ištisus metus. Tuo metu voveraičių pasiūla priklauso nuo sezono – dažniausiai šių grybų turime iki spalio pradžios ar vidurio“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Miškuose pastebimos naujos grybų rūšys

Prof. E. Kutorga pastebi, kad pastaraisiais metais itin kinta grybų paplitimas bei atsiranda didesnė jų rūšių įvairovė.

„Į Lietuvą atkeliauja ir įsitvirtina naujos, iki šiol mūsų šalyje nematytos grybų rūšys. Kai kurios iš jų –valgomieji grybai, pavyzdžiui, iš Šiaurės Amerikos kilęs raudongalvis baravykūnas, tačiau kitos laikomos invazinėmis ir netgi parazitinėmis. Pastarosios kenkia mūsų šalyje augantiems medžiams ir nustelbia kitus grybus. Taip pat pastebimai keičiasi ir geografinis grybų paplitimas. Kai kurios natūralių ekosistemų rūšys, pavyzdžiui, paprastoji alksniabudė, auksuotoji smulkiažvynė – vis dažniau aptinkamos žmogaus apgyvendintose vietose, tokiose kaip sodai ir miestų želdiniai“, – pasakoja E. Kutorga.

Profesorius taip pat atskleidžia, kad šių metų grybų sezonas turėtų tęstis maždaug iki spalio vidurio, kuomet paprastai miškuose pradeda formuotis pirmosios šalnos. Tiesa, anot jo, pasitaiko ir tokių metų, kai valgomųjų grybų galima rasti dar ir lapkritį ar net gruodį, tačiau tokie atvejai dažniau yra išimtis.

Berta Čaikauskaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode