Afrikinis kiaulių maras plinta – biologinės saugos reikalavimų neatitinkantys kiaulių ūkiai privalės likviduotis

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Radviliškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad afrikinis kiaulių maras sparčiai plinta laukinėje faunoje. Nuo šių metų pradžios afrikinis kiaulių maras patvirtintas 465 respublikos vietose. Maras nustatytas 1 119 šernų. 147 sumedžiotiems ir 972 nugaišusiems. Liga yra apėmusi  34 savivaldybių teritorijas, tarp jų – ir Radviliškio rajono miškus.

Siekiant apsaugoti kiaulių ūkius nuo šios ligos, reikia griežtai laikytis biologinės saugos reikalavimų, todėl būtina deklaruoti kiaules, aptverti laikymo teritorijas, įrengti dezinfekcinius kilimėlius ir juos laistyti dezinfekciniu tirpalu, reguliariai naikinti graužikus ir turėti atskirus drabužių ir avalynės darbui tvarte. Negalima naudoti pakratų, parvežtų tiesiai iš lauko, negalima šerti kiaulių virtuvinėmis atliekomis, šerti kiaules tik termiškai apdorotu pašaru.

Iki šių metų gegužės 1 dienos veterinarijos specialistai atliks patikrinimus visuose kiaules laikančiuose ūkiuose. Pagal VMVT direktoriaus 2018 m. kovo 13 dienos įsakymą Nr. B1-245, kiaulių ūkiai, kurie NEATITINKA biologinio saugumo priemonių reikalavimų, ne vėliau kaip iki 2018 m. gegužės 1 d. turi paskersti laikomas kiaules savo reikmėms kiaulių laikymo vietoje, išvežti skerdimui į VMVT patvirtintą skerdyklą arba nugaišinti, jeigu laikomos kiaulės netinkamos skerdimui dėl jų amžiaus ir jų gaišenas perduoti šalutinių gyvūninių produktų tvarkytojui. Paskerdus kiaules, jų laikytojams bus išmokamos vienkartinės kompensacijos, todėl šios kiaulės turi būti deklaruotos ir paskerdus atliktas tyrimas dėl afrikinio kiaulių maro. Prieš skerdimą bus reikalinga pranešti veterinarijos gydytojui, kad jis paimtų mėginį AKM tyrimui. Dėl kompensacijos gavimo, turint deklaravimo ir tyrimo rezultatų dokumentus, reikės kreiptis į Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrių, Aušros a. 10, Radviliškyje, 304 kab. tel. (8 422) 69 143.

Taip pat primename, kad pastebėjus bet kokį gyvūno negalavimą būtina nedelsiant informuoti  privatų veterinarijos gydytoją arba Radviliškio VMVT tel.: (8 422) 53 218, 8 687 73 094.

Radviliškio VMVT informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode