Cirkas




Keliaujantiems geležinkeliu – žinia apie atsakingą elektronikos prietaisų kelionę

prietaisuElektronikos atliekų problema pasaulyje aštrėja, o Lietuvoje jų surenkama ir sutvarkoma nepakankamai. Minint Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną, Vilniaus geležinkelio stoties perone sumontuota skulptūra, vaizduojanti ant senų elektronikos prietaisų įsitaisiusią karūnuotą beždžionę. Pagal Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektą sukurtas žinomo skulptoriaus Martyno Gaubo darbas #apetit primena augančią elektronikos atliekų problematiką – namuose kaupiamus nenaudojamus ar nebetinkamus naudoti elektronikos prietaisus, neatsakingą vartojimą, problemišką elektronikos atliekų rūšiavimą, šalinimą, tvarkymą.

„Gyvendami elektronikos prietaisų apsuptyje, senas technologijas keisdami naujomis, deja, esame linkę pamiršti, kad paskui šių technologijų pažangą seka dešimtys milijonų tonų elektronikos atliekų kasmet, o pasaulyje jų perdirbama mažiau nei penktadalis. Svarbu pažymėti, kad elektronikos atliekos globaliai yra sparčiausiai augančių atliekų kategorija“, – sako EPA vadovas Linas Ivanauskas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad daugybė nebetinkamų naudoti ar nebenaudojamų prietaisų tiesiog kaupiami namuose, vietoje to, kad būtų taisomi, perduodami į antras rankas, prailginant jų gyvavimo ciklą, ar kad patektų pas įgaliotus atliekų tvarkytojus. Kaip rodo EPA inicijuoti tyrimai, daugelio šalies gyventojų namuose guli po 1–2 nenaudojamus kompiuterius ir 2 ar daugiau metų neįjungti telefonai. Be to, apie pusė šalies gyventojų turi nenaudojamų prietaisų, kurie jiems pasirodė nereikalingi ar nepateisino lūkesčių.

„Nenaudojamų smulkių elektronikos prietaisų kaupimas namuose yra viena iš bėdų, dėl kurios jie galiausiai tampa atliekomis, nors galbūt kam nors dar būtų pravertę. Kita bėda – elektronikos ir baterijų atliekų šalinimas ne jiems skirtame tinkle, sukeliant grėsmę aplinkai, sveikatai“, – aiškina L. Ivanauskas.

Skulptūrą #apetit sukūrusio menininko darbas svarbią žinią šalies gyventojams skleidžia jau trečius metus iš eilės. 2022 m. skulptūra rado vietą Birštone, pernai ji stovėjo šalia sostinės prekybos centro CUP. Šiemet skulptūrai patikėta misija apie elektronikos atliekų problemą kalbėti vietoje, kurioje gali sutikti traukiniais keliaujančius tiek Vilniaus rajono, tiek įvairių kitų šalies rajonų bei miestų gyventojus.

Aplinkosaugos ir atsakingo vartojimo elgseną puoselėjantis M. Gaubas jaučia prasmę sukūręs nevienkartinę keliaujančią skulptūrą, pasirodančią skirtingose vietose, kalbančią skirtingiems žmonėms.

EPA primena, kad Lietuvoje veikia gerai išvystytas elektronikos atliekų surinkimo tinklas – tereikia juo naudotis. Smulkiosios elektronikos atliekas galima patogiai išmesti į specialiuosius konteinerius prekybos centruose, bibliotekose ar kitose įstaigose. Stambiosios elektronikos atliekas EPA komanda jau daugiau kaip 10 metų išveža iš namų nemokamai.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode