Cirkas




Šiemet į pensijų kaupimą įtrauktiems gyventojams liko pusantros savaitės apsispręsti

sodralogoGyventojai, kurie šių metų pradžioje gavo „Sodros“ pranešimus apie įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimą, iki birželio 30 d. turi laiko apsispręsti, ar nori kaupti pensijai papildomai. Iki šiol tik šiek tiek daugiau nei pusė įtrauktųjų perskaitė pranešimus, išsiųstus į jų „Sodros“ asmenines paskyras.

Į pensijų kaupimą šiemet įtraukti beveik 60 tūkstančių gyventojų. Tai žmonės, kurie anksčiau niekada nebuvo įtraukti į pensijų kaupimą arba tie, kurie 2021 metais atsisakė dalyvauti pensijų kaupime ir dar nekaupia pensijai. Įstatymas numato, kad asmenys įtraukiami į kaupimą kas trejus metus, kol jiems sukaks 40 metų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi vyresni nei 18 metų ir jaunesni nei 40 metų Lietuvos gyventojai, kurie šių metų sausio 2 d. dirbo samdomą darbą arba vykdė savarankišką veiklą, galėjo būti automatiniu būdu įtraukti į kaupimą antroje pakopoje. Į pensijų kaupimą įtraukiami ir dirbantys studentai, ir Lietuvoje gyvenantys bei dirbantys užsieniečiai.

Pasitikrinti, ar šiemet buvote įtraukti į pensijų kaupimą, galima prisijungus prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui arba paskambinus informacijos numeriu (+370) 5 250 0883.

Tam, kad laiku gautumėte informaciją apie įtraukimą į dalyvavimą pensijų kaupime ir valstybinio socialinio draudimo naujoves, svarbu atnaujinti savo kontaktinius duomenis asmeninėje paskyroje. Pasirinkę meniu punktą „Mano pasirinkti informacijos iš „Sodros“ gavimo būdai“ galite nurodyti, kokiu būdu Jums bus siunčiama svarbi informacija. Taip pat verta peržiūrėti savo elektroninio pašto dėžutės nustatymus, kad „Sodros“ laiškai nebūtų nukreipiami į nepageidaujamus pranešimus (SPAM).

Žmonėms, kurie neperskaito informacijos asmeninėse paskyrose, siunčiami registruoti laiškai.

Naujai įtraukti į kaupimą gyventojai turi tris pasirinkimo variantus – jie gali patys sudaryti sutartį su norima pensijų kaupimo bendrove, nieko nedaryti ir pradėti kaupti pensiją „Sodros” atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje arba asmeninėje „Sodros” paskyroje pateikti prašymą kaupime nedalyvauti.

Nenorintys dalyvauti kaupime turi prisijungti prie savo asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui. Naujai įtraukti gyventojai savo paskyrose mato automatiškai sugeneruotus prašymus atsisakyti kaupimo. Tereikia paspausti mygtuką ir atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime.

Iki šiol beveik 29 tūkstančiai naujai įtrauktų į pensijų kaupimą žmonių atsisakė dalyvauti kaupime. Daugiau nei 2 tūkstančiai gyventojų savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime, priklausomai nuo pasirinkto kaupimo tarifo, į pensijų fondą bus pervedama 3 proc. nuo kaupiančiojo pajamų ir valstybės paskata – 1,5 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU). Įmokos bus pradėtos skaičiuoti nuo liepos 1 d.

Kaupimas antroje pakopoje – valstybės siūlomas būdas kaupti pensijai papildomai. Pensijų kaupimo antroje pakopoje esmė – užtikrinti, kad sulaukus pensijos amžiaus, šalia „Sodros“ senatvės pensijos, žmogus papildomas stabilias garantuotas pajamas visą likusį gyvenimą. Sprendimą dėl kaupimo kiekvienas žmogus turi priimti pats, įvertinęs visas aplinkybes.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode