Cirkas




Biržuvėnų dvaras – medinės dvarų architektūros paminklas

dvaras5Dvaro sodyba įsikūrusi vaizdingame Virvytės upės slėnyje. Dvaro teritorijoje yra 6 sakralinės ir mitologinės vietos: koplytstulpis su išdrožta šventojo skulptūrėle, Gorskių šeimos kapinės, vokiečių karių kapinės, medinis skenduolių kryžius, Biržuvėnų piliakalnis, šaltinis Laumės pėda. Biržuvėnų dvaro istorija siekia XIII a. - jie minimi 1253 m. balandžio 5 d. vyskupo Heinrich'o Kuršo žemės pietinių sričių dalybų akte kaip ,,Birsine‘‘. XV a. čia įkurtas stambus karališkasis dvaras, valdomas karaliaus vietininko. Vėliau dvarą valdė privatūs savininkai.

dvaras1670 m. bajoras Vladislavas Vaina ir jo žmona Felicija Belikevičiūtė-Vainienė Biržuvėnus perdavė Tverų seniūnui Mikalojui Gorskiui. Gorskiams Biržuvėnų dvaras priklausė iki XX a. vidurio. 1909-1938 metais čia veikė kartono fabrikas. 1940 m. Sovietų Rusijai okupavus Lietuvą dvaras buvo nacionalizuotas. Po karo čia įkurtas tarybinis ūkis. Bibliotekininkė Aldona Simonavičiūtė įkūrė etnografinį muziejų. 1995 metais parašytas pirmasis įrašas į muziejaus svečių knygą. Šiuo metu muziejus yra inžinieriaus name, jame yra apie 2000 eksponatų. Muziejus gausiai lankomas turistų iš Lietuvos ir užsienio šalių. 2004 m. įvykęs gaisras suniokojo vertingiausią Lietuvoje išlikusį medinį architektūros dvaro kompleksą – Biržuvėnų dvarą. Gaisras sunaikino dalį ponų namo autentikos: sudegė stogas, išdegė namo vidurinės dalies patalpos, nuvirto vienas iš didžiųjų kaminų. Medinės dvarų architektūros paminklo būklė tapo avarinė. Siekdama atkurti kritiškos būklės dvaro pastatus, Telšių rajono savivaldybės administracija inicijavo projektą ,,Biržuvėnų dvaro sodybos pritaikymas viešosioms reikmėms‘‘, kurio pagrindinis tikslas – atstatyti ir išsaugoti Telšių rajono Biržuvėnų dvaro sodybą kaip itin vertingą tradicinės architektūros paveldo objektą ir etaloninę šios rūšies vertybę Lietuvoje. 2011 m. balandžio mėnesį visi ambicingo projekto tikslai sėkmingai pasiekti – dvaro sodyba buvo restauruota, išsaugant autentiškas jos dalis ir atkuriant neišlikusius elementus. Taip pat buvo atlikti tyrimais pagrįsti paveldosaugos ir kraštotvarkos darbai – pagal 1907 m. A. Zaleckio projektą atkuriant XVIII a. pabaigoje užveisto parko takų sistemą ir mažosios architektūros elementus. Siekiant užtikrinti, kad unikalūs medinės architektūros Biržuvėnų dvaro sodybos pastatai būtų ne tik atstatyti, bet ir pritaikyti kultūros ir kitoms viešoms visuomenės reikmėms, į juos buvo sugrąžintas prieš gaisrą veikęs Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos filialas. Taip numatoma ne tik užtikrinti nuolatinį pastato naudojimą ir priežiūrą, bet ir sudaryti visuomenei galimybę naudotis viešaisiais informacijos šaltiniais, skaityklomis, internetu, organizuoti kultūrinius ir reprezentacinius renginius, nedideles konferencijas, skaityti paskaitas.

 

dvaras2Saulėtą gegužės 10 dieną lankytojams duris atvėrė atsinaujinęs Biržuvėnų dvaras, sukurta dvariška atmosfera, muzika, vaikščiojančios, krykštaujančios ir besivėduojančios dvaro ponios ir panelės. Su kupinu bagažu istorijos, įvairių eksponatų, edukacijų ir galimybe užsisakyti žemaitiškų dvaro valgių degustacijas Biržuvėnų dvaras laukia atvykstančių lankytojų.

 

 

dvaras4

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode