Cirkas




Vyriausybė Seimui teikia pašto įstatymo pakeitimus: siekiama aukštesnės pašto paslaugų kokybės

kokybesTrečiadienį Vyriausybei pritarus Susisiekimo ministerijos pateiktam Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo apibrėžiamas inovatyvesnis požiūris į paslaugos teikimą ir aiškesnis ekonominis universaliosios pašto paslaugos (UPP) reguliavimas, šis įstatymo projektas teikiamas Seimui svarstyti. Šie sprendimai užtikrins aukštesnę paslaugų kokybę ir geresnę vartotojų patirtį.

UPP yra būtiniausios pašto paslaugos: laiškų ir siuntinių pristatymas Lietuvoje ir tarptautiniu mastu tokia apimtimi, kaip numatyta Pašto įstatyme.

Jei iki šiol registruotą siuntą buvo galima atsiimti tik asmeniškai pasirašytinai, įsigaliojus įstatymo projekto pakeitimams, tai bus galima padaryti paštomate ar kitais vartotojui patogesniais būdais, kurie užtikrintų siuntos įteikimo faktą patvirtinančių duomenų gavimą. Taip pat įsigalioja „paštomato“ sąvoka, kurios iki šiol teisės aktuose nebuvo, o tai reiškia ir daug platesnes pašto paslaugos teikimo galimybes.

„Pašto įstatymas iš esmės nebuvo peržiūrėtas daugiau kaip dešimt metų. Per tą laikotarpį rinkoje įvyko esminiai pasikeitimai – ji iš popierinės korespondencijos transformavosi į konkurencingą el. prekybos ir siuntų pristatymo rinką. Pasikeitė ir vartotojų įpročiai. Šiais įstatymo pakeitimais atsižvelgiame į gyventojų skundus ir siūlymus, siekdami gerinti pašto teikiamų paslaugų kokybę, skatinti technologinę pažangą pašto sektoriuje ir el. komercijos plėtrą“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Pagrindinis šio įstatymo projekto tikslas – užtikrinti UPP ekonominį tvarumą, naudotojų ir pašto paslaugos teikėjų teisių ir teisėtus interesus bei efektyvų pašto sektoriaus reguliavimą. Pažymėtina tai, kad UPP apimtys kiekvienais metais nuosekliai mažėja: 2023 m. vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai siuntė ir gavo 2,8 UPP siuntos, didžiąją jų dalį sudarė tarptautinės siuntos.

Įstatymo projekte ypatingas dėmesys skiriamas pašto paslaugų kokybės gerinimui ir konkurencingai pašto rinkos plėtrai.

Vakar Pašto įstatymo pakeitimo įstatymo projektui pritarus Vyriausybei, artimiausiu metu vyks jo svarstymas Seime. Naujoji įstatymo redakcija įsigalioti turėtų nuo 2025 m. sausio 1 d.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode