Gaivūs vaisių kokteiliai pavasariui

Šiltėjant orams daugelis į savo meniu vis dažniau įtraukia tirštus vaisių kokteilius. Vieni juos plaka pusryčiams ar vartoja vietoje užkandžių, kiti – renkasi vakarienei, o treti – tiesiog jais atsigaivina. Vaisių kokteilis gali tapti ne tik skania, bet ir sveika mūsų kasdienybės dalimi, todėl prekybos tinklo „Iki‘‘ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, į ką atkreipti dėmesį norint pasigaminti natūraliai saldų ir organizmui naudingą kokteilį.

Iš šviežių vaisių pagaminti kokteiliai mūsų organizmą papildo daugeliu maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Juose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, todėl tokie kokteiliai padeda jaustis geriau ir neapsunkina skrandžio. Tačiau, kuo tiksliai papildysime savo organizmą, priklauso tik nuo mūsų pačių.

„Kartu su vaisių kokteiliais galima lengvai gauti visos dienos vitaminų normą. Tačiau gaminant vaisių kokteilius svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokį priedą pasirinksite, norėdami atskiesti vaisius. Kai kurie žmonės tam renkasi sultis, taip pat gardina kokteilius ledais ar šokoladu, tačiau reikia nepamiršti, kad tuomet kokteilis tampa mažiau naudingas, padidėja suvartojamo cukraus kiekis“, – sako „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Kurie vaisiai dera, o kurie – ne?

Prieš ruošiant vaisių kokteilį svarbu atsižvelgti į skirtingų produktų derinimą. Viena savybė, į kurią ypač rekomenduojama atkreipti dėmesį – vaisių saldumas. Pavyzdžiui, persimonus, bananus ar vynuoges laikome saldžiais vaisiais, vyšnias, mangus, kriaušes, obuolius ir persikus – pusiau rūgščiais, o apelsinus, greipfrutus, citrinas, serbentus, spanguoles priskiriame rūgštiesiems.

Šie vaisiai ne veltui skirstomi į skirtingas grupes. Pasak V. Juodkazienės, nors pusiau rūgštūs vaisiai puikiai dera su saldžiaisiais arba rūgščiaisiais, tačiau jei sumaišysime saldų bananą su rūgščia citrina, galime ne tik nusivilti skoniu, bet ir sudirginti skrandį.

„Jei gaminame vaisių kokteilį iš, pavyzdžiui, kivių, bananų, apelsinų ar citrinų, galime manyti, kad geriame sveiką gėrimą, tačiau skrandyje jis greitai ima rūgti, taip sukeldamas nemalonius pojūčius ar net skausmus. Neskubėkite plakti kokteilio iš visų namuose turimų vaisių, geriau įvertinkite jų saldumą ir vieną dieną mėgaukitės saldesniu, o kitą – rūgštesniu vaisių kokteiliu“, – sako V. Juodkazienė.

Norint pasigaminti skanų kokteilį, geriausia derinti ne daugiau nei dvi skirtingas vaisių rūšis, taip geriau atsiskleis kiekvieno produkto skonis. Pavyzdžiui, jei norite natūraliai saldaus kokteilio, maišykite bananus su mangais ar kriaušėmis, o kriaušes su ananasais ar persimonais. Taip pat tarpusavyje dera braškės su kriaušėmis ir ananasai su vynuogėmis. Kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, arbūzai arba melionai, maišomi su kitais vaisiais, netenka skonio, todėl jų nerekomenduojama naudoti kokteiliuose.

Sunaudokite namuose užsistovėjusius vaisius

Kokteiliams geriausiai tinka sunokę vaisiai. Pasak V. Juodkazienės, kokteiliuose galima „paslėpti‘‘ ir šiek tiek savo išvaizdą pakeitusius, namie ilgiau užsistovėjusius vaisius, kurių nesinori nei valgyti, nei išmesti.

„Pavyzdžiui, jei namie turite pradėjusių vysti obuolių, galite nulupti jų žievelę ir panaudoti juos kokteilyje, o jeigu jie šiek tiek pagedę – tiesiog juos apipjaustykite. Taip pat nebijokite naudoti kambaryje laikomų ir patamsėjusių bananų – jie nepavojingi sveikatai, o kokteiliui suteiks natūralaus saldumo“, – sako V. Juodkazienė.

Nepatariama kokteiliams naudoti ne iki galo sunokusių kietų vaisių. Jie tikrai nepridės skonio, kokteilis taps mažiau natūraliai saldus. Jei namuose turite daugiau tokių vaisių, prieš naudodami juos sunokinkite – laikykite saulės šviesoje arba šalia obuolių ir bananų, kurie skleidžia etileno dujas, greičiau nokinančias vaisius.

 

Paprasti būdai išvengti papildomo cukraus

 

Nors kai kurie žmonės gamindami kokteilius maišo šviežius vaisius su džiovintais ar net konservuotais, pasak V. Juodkazienės, vis dėlto kokteiliams geriausiai tinka neapdoroti, natūralūs vaisiai.

„Švieži vaisiai savyje turi daugiausiai naudingų medžiagų, natūralios fruktozės, kuri mūsų organizmą papildo sveikaisiais angliavandeniais. Konservuotuose ir džiovintuose vaisiuose dažnai būna pridėtinio cukraus, jie būna praradę tam tikrą kiekį naudingų medžiagų, todėl norint gaminti sveikesnius ir maistingesnius kokteilius visuomet rekomenduoju rinktis šviežius vaisius“, – sako V. Juodkazienė.

Į kokteilius nepatartina dėti ne tik džiovintų ir konservuotų vaisių, bet ir jų sulčių. Nedidelis natūralių apelsinų sulčių kiekis gal ir nepakenks jūsų kokteiliui, tačiau suteiks papildomo saldumo.

„Vanduo yra geresnis ir sveikesnis pasirinkimas praskiesti kokteilį, taip išvengiant papildomo saldumo, kurį ir taip gausime sutrynę įvairius vaisius. Taip pat galite rinktis natūralų kokosų pieną, kuris ne tik papildys gėrimą magniu, geležimi ir kitomis naudingomis savybėmis, bet ir suteiks malonų kvapą“, – sako V. Juodkazienė.

Mangų ir špinatų kokteilis

Jums reikės (2 asm.):

  • 150 g mango
  • 1 banano
  • 30 g špinatų
  • 350 ml kokosų pieno
  • 1 a. š. cinamono

Paruošimas:

Nulupkite mango vaisių ir supjaustykite. Sudėkite į trintuvą kartu su špinatų lapeliais ir pusiau perpjautu bananu. Viską užpilkite pienu ir pagardinkite cinamonu. Trinkite elektriniu trintuvu, kol ingredientai virs vientisa mase.

Kivių ir apelsinų kokteilis

Jums reikės (2 asm.):

  • 3 kivių
  • 1 apelsino
  • 40 g špinatų
  • 350 ml vandens

Paruošimas:

Nulupkite kivius, apelsinus ir juos supjaustykite. Sudėkite viską į trintuvą kartu su špinatų lapeliais, užpilkite vandeniu ir trinkite, kol ingredientai pavirs į vientisą masę.

Indrė Baltrušaitienė

„Iki“ komunikacijos vadovė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode