Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti pilno grūdo produktais praturtinta mityba. Antsvorio turintiems žmonėms iki 50-ies metų širdies ir kraujagyslių ligų rizika žymiai sumažėja, jeigu jų mityboje rafinuotų grūdų produktai pakeičiami pilno grūdo produktais.

Kaip parodė tyrimas, pilno grūdo produktai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties nuo jų riziką.

Tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurių mityboje buvo pilno grūdo produktų, diastolinis kraujo spaudimas (žemiausias spaudimas tarp širdies susitraukimų) sumažėjo tris kartus, palyginti su žmonėmis, kurių mityboje buvo tik rafinuotų grūdų produktai. Toks kraujo spaudimo sumažėjimas prilygsta 30 proc. sumažėjusiai mirties nuo širdies ligų rizikai ir 40 proc. sumažėjusiai mirties nuo insulto rizikai.

Pilno grūdo produktai būtini kasdienėje mityboje

Kas yra pilno grūdo produktai? Pirmiausiai, nereikėtų painioti pilno grūdo produktų su rupiai maltų ar nemaltų grūdų produktais. Iš pilno grūdo produktų gali būti malami miltai, tačiau jie neišsijojami. Pilnas grūdas pasižymi tuo, kad nuo jo nėra pašalinta išorinė grūdo dalis – luobelė. Kitaip sakant, pilnas grūdas yra nepilno valymo grūdas.

Vienas geriausių tokio grūdo pavyzdžių – grikių kruopos. Jos visada yra pilno grūdo kruopos. Su ryžiais kiek kitaip – dažniausiai jie apdorojami, pašalinant išorinį grūdo sluoksnį, tad visi balti ryžiai nėra pilno grūdo kruopos. Pilno grūdo kruopoms priskiriami tik laukiniai (su luobele) ir rudieji ryžiai, kurių išorinis sluoksnis tik dalinai nuvalytas.

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė sako, kad pilno grūdo produktų turėtų atsirasti kasdieniame racione. Tai padėtų mitybą papildyti visomis būtinomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir skaidulomis bei užtikrinti visavertį maitinimąsi.

„Visavertis racionas yra prevencinė įvairių lėtinių ligų, tarp jų ir širdies bei kraujagyslių ligų, cukraligės, vėžinių susirgimų, priemonė. Būtinosios maistinės medžiagos yra vitaminai, mineralinės medžiagos ir skaidulos. Būtent pilno grūdo gaminiai aprūpina žmogaus organizmą mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais, o svarbiausia – tai yra pagrindinis tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos šiandien žinomos kaip vienas iš pagrindinių šaltinių, padedančių prevenciškai sumažinti susirgimų riziką asmenims, linkusiems sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukralige ar vėžiu. Be to, pilno grūdo gaminiai suteikia ilgesnį sotumo jausmą, o tai padeda reguliuoti kūno masę“, – pilno grūdo produktų naudą pristato doc. dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė rekomenduoja mitybą papildyti tokiais pilno grūdo produktais kaip duona, pilno grūdo miltų gaminiais, košėmis, javainių mišiniais. Žinoma, renkantis tokius gaminius visada reikia atkreipti dėmesį, ar ant pakuotės nurodyta, jog jie pagaminti iš pilno grūdo kruopų ar grūdų.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode