Kai pagalvoji... (9)

Retai kurią dieną per radiją ar televizijos laidose neišgirsi kalbų apie patyčias. Patyčios mokykloje, patyčios ikimokyklinėse įstaigose, patyčios globos namuose ir visur, kur tik pažvelgia koks visuomenininkas, nutaisęs labai dėl to susirūpinusio ir susijaudinusio veidą. Patyčios, deja, jau tapo viena pagrindinių priežasčių, jei kur švietimo įstaigoje atsitinka kas negero dėl elementaraus aplaidumo ar tiesioginių pareigų neatlikimo. Susirūpinę pedagogai, švietimo skyrių darbuotojai, net Prezidentė. Kaip nesijaudinti – Lietuvoje darosi baisūs dalykai – patyčios.

O iš kur ta baisi tarpusavio bendravimo forma (jeigu taip ją galima pavadinti) pas mus Lietuvoje atsirado? Kokioje aplinkoje ji bujoja? Kas ją platina, demonstruoja kaip neatsiejamą tokį tarpusavio bendravimą? Čia jau rusų ir geopolitinės padėties tikrai neapkaltinsime. Taip kaip visos kaltės mokyklose nesuversi ir ant mokytojų. Tikriausiai nelabai suklysiu, jeigu pasakysiu, kad visas madas (ir geras, ir blogas) pirmiausia pademonstruoja žinomi, garsūs žmonės: aktoriai, dainininkai – tie, kurie yra viešumoje. Jie po to, pirmiausia jaunimo, pamėgdžiojami, kopijuojami ir panašiai.

O kas vyksta pas mus viešumoje? Kaip elgiasi mūsų žinomi žmonės: šou pasaulio veikėjai, radijo ir televizijos žurnalistai bei jų etatiniais tapę įvairūs pašnekovai, politologai, politikai? Tai juk jie Lietuvos ,,žvaigždėmis“ ir ,,politiniu elitu“ pasivadinę (aišku, Lietuvai būtų geriau, kad tokiais jie būtų tapę). Ką mes iš jų girdime, matome? Kaip jie bendrauja, kaip kalba apie kitus? Kokios patyčių pamokos transliuojamos iš Seimo, aukščiausių valstybės vadovų susitikimų, jų pasisakymų? Kas dedasi televizijoje, radijuje? Argi negirdime ir nematome, kas darosi šiomis dienomis, po Seimo rinkimų, kai „laimėjo ne tie“? Susidaro toks vaizdas, kad Lietuvoje vyksta varžytuvės, kuri rinkimus pralaimėjusi partija, jos „lyderis“, žurnalistas ar politologas labiau pasityčios iš Seimo rinkimus laimėjusios partijos, naujųjų Seimo narių. Čia, mano manymu, tai tikros patyčios. PATYČIOS IŠ TAUTOS PASIRINKIMO. O tomis patyčiomis užsiiminėja ne kas kitas, o Lietuvos ,,žvaigždės“ ir ,,politinis elitas“.

Galvoju, kad bet koks visuomenėje vykstantis reiškinys gali būti valdomas tik tada, kai žinomos jo atsiradimo priežastys. Pirmiausia šių priežasčių, manau, ieškokime savyje ir neleiskime joms plisti.

Vaclovas ŽUTAUTAS          

Mažeikių krašto gyventojas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode