Paroda Viliui Juliui Pociui atminti

Rugpjūčio 20 d. po šv. Mišių Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje už velionį dailininką, kolekcininką Vilių Julių Pocį (1952–2015) Mažeikių muziejuje vyko giminaičių ir bičiulių susiėjimas tarp jo tapybos darbų.

Įsijungė į Mažeikių dailės gyvenimą

V. J. Pocys po studijų ir tarnybos sovietinėje armijoje atvykęs į Mažeikius įsijungė į miesto dailės gyvenimą, mokė vaikus piešimo ir dailės istorijos, tapo tikras Mažeikių patriotas. Jį domino ir miesto praeitis, ir dabartis, visi kultūriniai įvykiai, susiję su mūsų miestu. Fotografijos, laikraščių iškarpos, viskas, kas jam atrodė svarbu, nugulė į bylas. Tapybos darbai plačiai pasklido tarp draugų ir artimų jam žmonių.

Būti tuo, kuo esi

Muziejuje susirinkusius artimuosius ir bičiulius pasitiko V. J. Pocio mėgtos muzikos įrašai, tapybos darbai ir anūkės Gabrielės O`Malley parašytas titulinis laiškas.

V. J. Pocys buvo savaip matantis gyvenimo grožį ir tai rodantis kitiems, padedantis suprasti ir jį perteikti. Dažnai šmaikštus, kartais sarkastiškas ir niekad nesistengiantis būti idealus. Visada atviras, atiduodantis save iš visos širdies. Jautrus, mokantis išklausyti ir išlaukti, pamatyti tai, ko kiti nepastebi, ir pradžiuginti visus savo atradimu. Gyvenimas V. J. Pociui buvo tapyti, domėtis, mokyti, mylėti, prieštarauti ir vėl mylėti, džiaugtis ir būti tuo, kuo esi.

Po parodos dalis dailininko ir pedagogo darbų liko muziejuje, o kiti iškeliavo pas giminaičius ir artimuosius, papildė bičiulių kolekcijas.

Biografija

V. J. Pocys gimė 1952 m. vasario 12 d. Mažeikių rajone, Sedos apylinkėje, Žadeikių kaime. 1974 m. baigė Šiaulių pedagoginio instituto (dabar – Šiaulių universitetas) Dailės fakultetą. 1975 m. dirbo dailės mokytoju Plungės I vidurinėje mokykloje.1976–1979 m. – dailės ir darbų mokytoju Mažeikių I vidurinėje mokykloje (Merkelio Račkausko gimnazijoje), tuo pat metu dirbo dailininku Mažeikių autoūkyje.1978–1989 m. dirbo dailininku Mažeikių kompresorių gamykloje.1983–1989 m. Mažeikių vaikų muzikos mokyklos Dailės skyriuje mokė dailės istorijos. Nuo 1989 m. rugsėjo 1 d. dirbo Mažeikių dailės mokykloje. 1996 m. apsigynė mokytojo metodininko pedagoginę kvalifikaciją. 33 metus mokė dailės istorijos, tapybos, kompozicijos, piešimo. Dalyvavo parodose Lietuvoje ir užsienyje. Daug keliavo. Siekė pažinti pasaulio kultūras. Įstabus dailės istorijos žinovas.Sukaupė begalę metodinės medžiagos. Atsidavęs pedagoginiam darbui – dailės istorijai.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Parodoje apsilankė gausus būrys artimųjų ir bičiulių.

 „Puokštė“. Aliejus, drobė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode