Kodėl pykstamės? Keletas patarimų, kaip išsaugoti santykius

 

Eilinį kartą susipykote su mylimu žmogumi? Išgyvenate ir nežinote, ką daryti? Kai santykiuose kažkas nesiseka ir pradedame aiškintis bei pyktis, nesąmoningai imame galvoti – galbūt jausmai išseko? Tačiau ar iš tiesų tarp mylimųjų kylantys konfliktai signalizuoja apie pablogėjusius santykius? Galbūt iš pradžių derėtų išsiaiškinti pykčių ir ginčų atsiradimo priežastis?

santykiai

Kodėl pykstamės?

Tai, kad jūs pykstatės, reiškia, jog jums ne vis vien, kas tarp jūsų vyksta. Tai tik parodo, jog nesate abejingi vienas kitam. Kita vertus, pykčiai sako, jog tarp jūsų ne viskas taip idealu ir gražu, kaip norėtųsi. Tačiau visada yra tam tikra problema, kuri tampa kylančio konflikto priežastimi.

Ginčas liudija apie situacijos pasikeitimą ir apie tai, kad jūsų santykiai vystosi. Būtent ginčai ir konfliktinės situacijos, kurios kyla tarp mylinčių žmonių, verčia juo kartu, bendromis jėgomis ieškoti problemos sprendimo, stengtis pasikeisti ir tapti geresniam vardan to, kad išsaugotumėte savo meilę.

Ginčų, kurie baigiasi susitaikymu, ir konfliktų, iš kurių bendromis pastangomis pavyko išbristi, dėka, mylimieji savo santykius perkelia į naują lygmenį. Tad tokie susikirtimai – tam tikras patikrinimas, išbandymas.

Keletas patarimų, siekiant išsaugoti santykius

Jeigu jau susipykote ir nebegalite sulaikyti savo emocijų bei jaučiate, kad būtina viską išsiaiškinti, reikėtų atsižvelgti į keletą patarimų, kurie padės išvengti „sprogimo“ ir sėkmingai atrasti bei išspręsti konfliktu tapusios problemos priežastį.

1. Išmokite išgirsti

Mokėti išgirsti oponento argumentus aiškinantis santykius – itin vertingas bruožas. Dėkite visas pastangas, kad sustabdytumėte savo pykčio tiradas. Taip atsiras galimybių išgirsti mylimojo argumentus ir jį suprasti.

2. Pasirinkite tinkamą laiką ir vietą santykiams aiškintis

Neleistina, kai dviejų mylinčių žmonių ginčas vyksta matant kitiems, tarkim, jūsų svečiams, dar blogiau – vaikams. Nereikėtų taip pat to pradėti daryti, kai ryte kažkuris iš jūsų skubate į darbą. Laiko trūkumas tik sustiprins susierzinimą ir dar labiau „įkaitins“ konfliktą.

3. Kontroliuokite save

Jeigu pykstantis atsiranda jausmų, kad tuoj nustosite kontroliuoti situaciją ir susierzinimą, pyktis vis didėja ir kyla, pasakykite sau „stop“ ir pasistenkite pristabdyti, kad neperžengtumėte visų ribų. Pyktis tikrai nėra geriausias patarėjas. Paprastai vėliau gailimės dėl to, ką pasakėme paveikti neigiamų emocijų.

4. Nesigėdykite kalbėtis apie tai, kas jums kelia nerimą

Nereikėtų bijoti pasakyti apie tai, jeigu kažkas tarpusavio santykiuose kelia nerimą, kelia susierzinimą ar liūdina. Tylint slėpti savo nepasitenkinimą ir su tuo taikytis tikrai nėra gerai. Visų pirma jūsų mylimas žmogus greičiausiai net neįsivaizduoja, dėl ko jūs nepatenkintas. Visų antra susierzinimas ir nuoskaudos kaupsis jūsų sieloje, kol vieną kartą peržengs visas ribas ir išsiverš, sukeldamos skandalą. Jei iš tiesų mylite ir esate mylimi, jūsų žodžiai bus išgirsti, bus bent jau pasistengta suprasti, įsiklausyti į tai, ką sakote ar jaučiate. Ir tai pakeisti.

5. Nesivaržykite paklausti, kai kažko nesuprantate

Jums atrodo, kad mokate skaityti kito mintis ir gerai jį suprantate? Klystate. Jei neužduosite klausimų apie tai, kas jums taip svarbu, jei mažai vienas su kitu bendrausite, didės rizika taip ir likti nesuprastiems. Jei matote, kad jūsų mylimas žmogus dėl kažko nuliūdęs, leiskite jam pačiam pasakyti dėl ko, o ne bandykite numanyti patys to, ko nėra. Dėmesingai išklausykite kitą, stenkitės suprasti.

6. Pasistenkite išvysti problemą kito akimis

Tokie jau esame, kad kiekvienas manome, jog tiesa mūsų pusėje. Ginčų dėl to ir kyla, kad pervertiname situaciją iš savo „varpinės“, net nesusimąstydami, kaip ją mato kitas, artimas žmogus. Pabandykite pažvelgti į tai, kas vyksta jo akimis, galbūt tai padės suprasti tam tikras mylimo žmogaus elgesio priežastis ir jausmus. Atsistokite į jo vietą ir galbūt taps aiškiau, kodėl su jumis pykstamasi. Nereikėtų atmesti minties, kad dėl susiklosčiusios situacijos esate kalti ir jūs.

7. Neleiskite sau įžeidinėti mylimo žmogaus

Kad ir kokių aistrų kiltų pykčio metu, niekad neleiskite sau mylimojo įžeidinėti ir žeminti. Gyvenime dažnai taip būna: susipyko – paskui susitaikė, tačiau mylimo pasakyti žeminantys žodžiai dar ilgai išliks atmintyje, nuodydami jūsų jausmus. Gerbkite jums brangų žmogų net tada, kai ant jo pykstate ar esate įsižeidę. Saugokite vienas kitą ir savo meilę.

Kiekvienas ginčas padeda geriau vienas kitą pažinti. Atsiranda noro santykius gerinti, įdėti daugiau pastangų, kad santykiai taptų tvirti. Ginčai padeda išvysti silpnąsias vietas. Santykių aiškinimo dėka paviršiun iškyla visi skirtumai ir prieštaravimai, kurie egzistuoja tarp jūsų. Bendromis pastangomis visada galima rasti išeitį iš problemos ir pašalinti tai, kas trukdo jūsų normaliems santykiams.

Pagal užsienio spaudą parengė J. Lūžaitė-Kajėnienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode