Vienam iš keturių vaikų ES gresia skurdas arba socialinė atskirtis

 

Beveik 25 mln. vaikų ES gyvena mažas pajamas gaunančiuose namų ūkiuose, kuriuose gyvenimo sąlygos yra nepriimtinos ir dažnai tenka kęsti alkį. Kaip teigiama naujausioje Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros (FRA) ataskaitoje, dėl nepakankamo švietimo ir sveikatos priežiūros kyla grėsmė pagrindinėms vaikų teisėms ir iš jų atimama galimybė išsivaduoti iš skurdo.

„Europoje, viename turtingiausių pasaulio regionų, nėra vietos skurdui, – teigia FRA direktorius Michaelas O’Flaherty. – Turime priemonių padėti panaikinti apgailėtinas sąlygas, su kuriomis susiduria tiek daug vaikų Europoje. Privalome imtis veiksmų, kad ES ir jos valstybės narės vykdytų savo įsipareigojimus ginti vaikų teises ir užtikrintų jiems geresnę ateitį.“

Ataskaitoje „Kova su vaikų skurdu. Pagrindinių teisių klausimas“ pabrėžiama, kad vienam iš keturių vaikų iki 18 metų visoje ES gresia skurdas arba socialinė atskirtis. Kai kuriose valstybėse narėse, kaip antai Rumunijoje, tokia rizika kyla vienam iš dviejų vaikų. Nors skurdą gali patirti visi vaikai, kai kurių grupių, pvz., romų ir migrantų vaikai, nukenčia dar labiau. Atlikus FRA tyrimą paaiškėjo, kad devyniose valstybėse narėse skurdą patiria daugiau kaip 90 proc. romų vaikų.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad kova su vaikų skurdu taip pat yra jų pagrindinių teisių įgyvendinimo klausimas. Be to, joje nurodoma, kaip ES ir jos valstybės narės gali spręsti šį klausimą:

- ES ir jos valstybės narės turėtų sugriežtinti galiojančius teisės aktus ir politiką, kad jie atitiktų JT Vaiko teisių konvencijos ir Europos socialinės chartijos teisinius standartus. Tai padėtų joms geriau spręsti vaikų skurdo problemą.
- Jos turėtų teikti pirmenybę pažeidžiamų vaikų apsaugai ir sukurti Europos Parlamento siūlomą Europos vaikų garantijų sistemą, siekdamos užtikrinti, kad visi vaikai turėtų deramą būstą, tinkamą mitybą, sveikatos priežiūrą ir švietimą.
- ES turėtų susieti valstybių narių finansavimą su planais ir priemonėmis, skirtais vaikų skurdui, nelygybei ir socialinei atskirčiai mažinti.
- Europos Komisija į savo konkrečioms šalims skirtas rekomendacijas, pateikiamas atlikus valstybių narių biudžeto ir politikos peržiūrą, turėtų įtraukti vaikų skurdo ir vaiko teisių klausimus.
- Europos Parlamentas ir ES Taryba turėtų priimti Europos Komisijos pasiūlymą gerinti tėvų ir prižiūrinčių asmenų profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą vaikų gerovei skatinti.
- ES ir jos valstybės narės turėtų užtikrinti geresnį duomenų rinkimą, kad būtų galima stebėti ir vertinti pažangą kovojant su vaikų skurdu ir siekiant socialinės įtraukties.

FRA informacija

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode