Jaunimo misijos Indijoje: skurdas iš labai arti

 

Viešojoje erdvėje dažnai kalbama apie jaunus žmones. Ypatingo jų indėlio tikimąsi visuomenės vystyme, socialiniuose pasaulio pokyčiuose, politiniame gyvenime. Bet pokyčiai dažnai daromi tyliai, be ypatingos reklamos. Mažus, bet labai svarbius pokyčius pasauliui neša jaunimas vykstantis į misijas įvairiose pasaulio šalyse. Jaunimas, kuris dovanoja savo laiką ir talentus, kad padėtų tiems, kurie gyvena ypač skurdžiai. Šiemet į misiją Indijoje keliavo jėzuitų jaunimo sielovados programos MAGIS atstovai.

Magis misija

Magis (lot. magis – daugiau, labiau) kasmet kviesdavo Lietuvos jaunimą į vieną tarptautinę savanoriškos pagalbos misiją. Trejus metus iš eilės savanoriai darbavosi vaikų stovyklose Kirgizijoje, o praeitais metais jaunimo grupė vyko savanoriauti į Čenajaus provinciją Indijoje. Matant šių misijų vertę ir prasmę, šiemet vykdytos jau trys savanoriškos pagalbos misijos – dvi Indijoje ir viena Kenijoje.  Daugelį metų Pietų Amerikoje kaip misionierius darbavęsis t. Antanas Saulaitis, SJ, teigia, kad šiuolaikiniai misionieriai turi ne brukti savo tikėjimą bedieviams, o tikėjimą liudyti krikščioniško gyvenimo pavyzdžiu ir padėdami žmonėms. Magis misijose  savanoriai visų pirma ir siekė padėti vargstantiems bei mažiau galimybių turintiems žmonėms. Indijoje jaunimas iš Lietuvos savanoriavo jėzuitų įsteigtoje Kuppayanalur mokykloje, kurioje vaikus mokė anglų kalbos. Taip pat jauni žmonės lankė Gerojo Samariečio našlaičių prieglaudą, kurioje drauge su vaikais kūrė muzikinius pasirodymus, užsiėmė įvairių meno dirbinių gamyba, žaidė. Vaikai, nepatiriantys suaugusiųjų dėmesio kasdienybėje, itin džiaugėsi tokiu tokiu misionierių dėmesiu.

Didžiulis skurdas – iš labai arti

Viena labiausiai misionierius sukrėtusių patirčių buvo apsilankymas Dalitų (kitaip vadinamų neliečiamaisiais) kaime. Dalitai Indijos kastų sistemoje yra tie, kurie neturi galimybės gyventi oriai, įgyti išsilavinimą. Šie žmonės yra tie, kuriems gyvenimas skurde yra skirtas dėl žemiausios padėties kastų sistemoje. Dalitai gali dirbti tik pačius purviniausius darbus. Dauguma jų gyvena gatvėse neturėdami namų. Tai, kas mums atrodo tokie įprasti ir savaime suprantami dalykai, šiems žmonėms yra ypatingai brangūs ir vertingi.  Viena iš šios misijos dalyvių, Simona Aleksynaitė pasakoja, Indijoje pamačiusi, koks brangus gali būti mums toks įprastas obuolys. Indijos gatvėse stovint automobilių spūstyse neretai galima sulaukti pabarbenimo į langą. Į langus beldžia vaikai, kurie rodydami į burnas prašo maisto. To sulaukti teko ir misijos dalyviams. Jie buvo nutarę, jog visiems prašantiesiems aukos tik maistą, o ne pinigines aukas. Vienos kelionės metu į langą pabarbeno maža mergaitė. Ją pamačius spaudė širdį – mergaitės akys prašė bet kokios pagalbos, jos išvaizda išdavė akivaizdų skurdą. Simona pasakoja tąsyk rankose turėjusi tik obuolį, kurį mergaitei ir atidavė. Ji labai apsidžiaugė. Obuolį mergaitė nunešė savo mamai, kuri stovėjo kitoje kelio pusėje su dar vienu vaiku ant rankų. Mama taip pat be galo nudžiugo pamačiusi vaisių mergaitės rankose. Obuoliu, tarsi didžiausiu turtu, pasidalino visi šeimos nariai. Misijos dalyviai teigia tą akimirką įsitikinę, jog šie žmonės išgyvena didžiulį skurdą, tokį, kokio mes net nesuprantame.

Kviečia prisidėti

Iš misijos grįžę jauni žmonės sutartinai tvirtina, jog patirti išgyvenimai – nepasimiršo. Jų patirtys palies daugelį žmonių, nes visus metus misionieriai dalinsis savo patirtimis savanorystės renginiuose Lietuvos bažnyčiose, mokyklose, universitetuose. Šiuo metu misijos dalyviai svariai prisideda prie Lietuvos Caritas organizuojamos paramos Keralos regionui kampanijos. Savo akimis matę vargą ir skurdą, misionieriai kviečia prisiminti liepos-rugpjūčio mėnesiais Indijos Keralos valstiją užklupusią nelaimę, kur dėl potvynio virš 400 žmonių neteko gyvybės, milijonas žmonių neteko namų, drabužių, maisto atsargų. Vienas misijos dalyvių, Danas Viluckas teigia, jog jam sunku įsivaizduoti, kaip stichinę nelaimę turi išgyventi žmonės, kurie netenka net ir turėtų mažų lūšnelių, minimalių maisto, vaistų ar geriamojo vandens atsargų. MAGIS misijos dalyviai kviečia prisidėti prie Lietuvos Caritas paramos kampanijos, solidariai ištiesti pagalbos ranką kenčiantiems Keralos žmonėms. Kiekvienas paaukotas euras gali padėti žmonėms išgyventi.

Paremti Indijos žmones kviečiame:

-  tiesiogiai aukojant į Lietuvos Caritas banko sąskaitą LT117300010115125084 paskirtis – Indijos žmonėms
-  skambinant trumpuoju numeriu 1454, auka 5 eur.
Paramos kampanija truks iki 2018 m. lapkričio 17 d. Surinktos aukos Indijos žmones pasieks per Caritas Internationalis organizaciją.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode