Kaip užtikrinti vaiko sėkmę gyvenime

Visi norime, kad mūsų vaikai užaugę taptų laimingais ir gerais visuomenės piliečiais. Augdami vaikai it kempinės sugeria tai, ką jiems suteikia geri mokytojai ar aplinkybės, tik bėda, kad kartais aptingstame jiems vadovauti. 

Augant paauglių ir jaunų žmonių savižudybių skaičiui, privalome pasidomėti vaikų poreikiais, kad paruoštume juos savarankiško gyvenimo sumaiščiai ir kovoms. Šiuolaikiniai vaikai linkę slėptis už išmaniųjų prietaisų – panašiai nenuoširdžiomis šypsenomis jie dalinasi mokykloje. Deja, dar niekuomet vaikai nebuvo taip nutolę nuo kitų žmonių labiau, nei mūsų dienomis.

Tad kas būtina kiekvienam vaikui?

Saugi aplinka

Vaikams svarbu žinoti, kad jie yra apsaugoti nuo išorinio pasaulio. Vaikams augant aplinka labai stipriai veikia jų pojūčius. Jei nuolat ją keisime, vaikai jausis nesaugūs ir stebėsis, kodėl juos perkelia iš vienos vietos į kitą. Ypač tai liečia tuos vaikus, kurie kilnojami iš vienų globos namų į kitus. Vaiko aplinka turi būti pastovi ir nesikeičianti – jam svarbu žinoti, kurioje vietoje kambaryje guli jo mylimas žaisliukas. Saugi ir įprasta aplinka augina vaiko pasitikėjimą.

Norite – tikėkite, nenorite – netikėkite, bet vaikai mėgsta pažįstamą rutiną. Tai padeda jiems suvokti tam tikras ribas, o augdami jie išmoksta išreikšti savo pačių ribas aplinkoje.

Galimybės augti

Vaikai neaugs, jei nesuteiksime jiems galimybių mokytis. Vaikui svarbu patirti tikro gyvenimo pulsą – nesvarbu, ar jis skaičiuoja pinigus, ar keičia dviračio padangą. Vaikų gebėjimus lemia akimirkos, kai jiems leidžiama palikti įprastą komforto zoną ir išbandyti tai, ką jie sugeba, kad vėliau tuos įgūdžius galėtų pritaikyti savo gyvenime. Neleisdami jiems patiems išmokti pasigaminti pusryčių ar kreiptis į mokytoją pagalbos darome meškos paslaugą.

Ryšys

Mažiems vaikams svarbus rūpestis ir globa – ypač, kai jiems skauda ir baisu. Visiems žmonėms labai svarbus tarpusavio ryšys – nuo akių kontakto iki paprasto prisilietimo. Vaikai, nejaučiantys tokio ryšio, jaučiasi nesaugiai, lyg jie niekam nepriklausytų.

Emociškai nutolę suaugusieji vaikams gali suteikti neteisingą iliuziją, kad kažkas su jais ne taip. Vaikai jaučiasi sutrikę, ilgam laikui žalojama jų savigarba. Mes save siejame su „gentimi“ – šeima, o vaikams ši bendruomenė labai svarbi – ir ne vien todėl, kad čia jais rūpinamasi, bet ir todėl, jog ši bendruomenė yra jų tapatybės dalis.

Padrąsinimas

Vaikams nesėkmės atveju reikia padrąsinimo. Suaugusieji per dažnai nurodo klaidas ir trūkumus, palikdami vaiką patį su jais dorotis, o vaikas patikės viskuo, kas jam bus pasakyta. Dalinantis su vaiku optimizmu galima paskatinti jį nemesti pradėto darbo. Skatindami vaikų individualumą, išryškindami jų įgimtus talentus ir gebėjimus, mes įkvepiame visą kartą, kuri įgyvendina savo svajones. Kiekvienas padrąsinimo žodis ir veiksmas vaikui tarsi sako: „Aš tikiu tavimi“, o vaikui mes tampame didžiausiu pavyzdžiu.

Gebėjimas spręsti problemas

Mes negalime visko sutvarkyti. Ir net nereikėtų stengtis to daryti. Norint, kad vaikai išmoktų susidoroti su kasdieniais iššūkiais, reikia jiems leisti tą daryti. Mes neturėtume ateiti ir patys išspręsti viską už juos. Neleisdami savo vaikams patiems susitvarkyti, vėl darome jiems meškos paslaugą. Įveikti savo problemas jie turi išmokti patys – nesvarbu, ar tai būtų pamiršti namų darbai, ar pasibaigęs kuras automobilyje. Suaugusieji turi sudaryti sąlygas vaikams mąstyti savarankiškai, išbandant savo galimybių ribas. Nevaržydami vaikų, kuriuos ištiko nelaukti sunkumai, padėsime jiems išmokti siekti sėkmės. Nesėkmių atsiranda mūsų gyvenime, kad išmoktume jas įveikti.

Dauguma vaikų su tėvais gyvena iki 18 metų. Nors tai atrodo netrumpas laikas, šių 18 metų neužtenka, kad vaikas įgytų visą jo gyvenimui būtiną patirtį. Vaikui suaugus šie išvardyti penki patarimai, tokie svarbūs jo raidai, neišnyksta: saugia aplinka tampa jo namai, o koledžo diplomas leidžia dalintis žiniomis su kitais, bendravimo džiaugsmas atrandamas iš naujo. Mums svarbūs įkvepiantys žodžiai, kurie suteikia vilties, mes vis labiau pasitikime savo drąsa ir stiprybe, kurios be išbandymų patys nebūtume atradę.

Sėkmė turi daugybę skirtingų pavidalų, bet visų jų pradžia vienoda.

Kiekvieno vaiko akyse galime pamatyti beribių galimybių.

Pagal lifehack.org parengė Rasa Baškienė

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode