Įprasmintas laikas

   2018 m. Ritinės kaimas minės 430 metų jubiliejų. Ruošiantis šia šventei, jau šiemet Lūšės bendruomenė organizavo ciklą renginių, skirtų šiai datai. Pradėta rinkti kaimo istorija, tvarkomas Ritinės piliakalnis, vaikai piešė, kaip įsivaizduoja savo gimtąjį kaimą po 20 metų. Sekmadienį vykusi Adventinė popietė-Padėkos šventė buvo baigiamasis ciklo renginys.

Iš įvairių informacijos šaltinių žinojome, kad mūsų kaimas labai senas, o buvęs Ritinės dvaras minimas dar nuo Vytauto Didžiojo laikų. Kaime yra piliakalnis (dar kitaip vadinamas Švedkapiu). Skaudžius 1945 m. birželio 14 d. dienos įvykius mena geležinkelio stotis, iš jos pajudėjo ešelonai su žmonėmis į tremtį, bet viskas buvo tik atskiri išbarstyti faktai, todėl ir nutarėme kreiptis į kraštotyrininką, istoriką Algirdą Vilką, kad padėtų surinkti visą istoriją, ir mums pasisekė: dabar turime visą kaimo istoriją, kaimo gyventojų prisiminimus.

Pavasarį surengėme piliakalnio valymo darbus, nes buvo prižėlęs menkaverčių krūmų. Talkoje dalyvavo mūsų bendruomenės nariai ir Mažeikių „Rotary“ klubas ,,Liberta“. Užbaigti darbų nespėjome, sugrįžo paukščiai, o jiems trukdyti nenorėjome, todėl nutarėme baigti tvarkyti rudenį. Dabar piliakalnis išvalytas nuo krūmų, išvartų, padarytas priėjimo takelis.

Vaikai turėjo užduotį nupiešti savo svajonę ,,Kaimas po 20 metų“. Už piešinius, kuriuos galėjo pamatyti visi kaimo gyventojai, jų autoriai apdovanoti atminimo dovanėlėmis.

Mūsų bendruomenėje jau keletą metų iš eilės rengiama Adventinė popietė-Padėkos šventę. Tai ypatingas laikas, kada visi gyvena šv. Kalėdų laukimu, kada norisi padėkoti visiems už darbus, pagalbą, pradžiuginti mažyte dovanėle ar tiesiog pabūti drauge, pajusti artumą. Taip padarėme ir šiemet. Popietės metu pristatėme vaikų piešinius, sveikinome garbaus amžiaus sulaukusius jubiliatus. Yra sakoma, kad draugystė, užsimezgusi bendru darbu, visada tęsiasi. Taip atsitiko ir šį kartą. Į popietę pakvietėme ir „Rotary“ klubo ,,Liberta“ nares. Be galo esame dėkingi už pagalbą ir nuoširdžią draugystę, o kitais metais vėl laukia bendras darbas ant piliakalnio.

Nuoširdus ačiū visiems prisidėjusiems, kad mūsų kaimas, netrukus švęsiantis 430 metų jubiliejų, būtų žinomas.

Jadvyga JAGMINIENĖ

Lūšės kaimo bendruomenės pirmininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode